ATENŢIE, ŞOFERI! Protecţia Consumatorului a găsit 80.000 de litri de COMBUSTIBIL CU PROBLEME în şase benzinării gălăţene

ATENŢIE, ŞOFERI! Protecţia Consumatorului a găsit 80.000 de litri de COMBUSTIBIL CU PROBLEME în şase benzinării gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şoferi, atenţie de unde vă cumpăraţi benzina, motorina ori lichidul de parbriz! La o verificare efectuată la începutul lunii mai, comisarii de la Protecţia Consumatorului au descoperit probleme la şase din cele nouă benzinării în care s-au oprit.

Cele mai multe abateri de la legislaţia în vigoare erau legate de neafişarea la pompă a etichetei cu informaţiile complete privind componenţa combustibilului. Doar trei dintre cei nouă operatori economici verificaţi afişau astfel de etichete, ceilalţi şase neinformându-şi corect consumatorii despre caracteristicile combustibililor comercializaţi. Astfel, doi dintre aceştia nu aveau afişată nicio informaţie pentru consumatori, iar patru aveau informaţii incorecte, care nu corespundeau cu rapoartele de încercări ce însoţeau combustibilii comercializaţi la pompe. Spre exemplu, la pompă era afişat procentul de biocomponent de 0,8 la sută, în condiţiile în care, la verificarea practică, s-a dovedit a fi de 5 la sută.

Conform legislaţiei in vigoare, distribuitorii finali de benzină sunt obligaţi să afişeze la pompă o etichetă care include următoarele informaţii: cifra octanică „research”, conţinutul de biocarburanţi, existenţa aditivilor metalici  (dacă este cazul), indicarea standardului de produs aplicabil, simbolul „E 10” şi menţionarea conţinutului ridicat de oxigenate, în cazul benzinei având un conţinut de etanol mai mare de 5 la sută v / v sau un conţinut de oxigen mai mare de 2,7 la sută m / m. Distribuitorii finali de motorină sunt obligaţi să afişeze la pompă o etichetă cu următoarele informaţii: cifra cetanică, precum şi conţinutul de biocarburanţi, în special conţinutul de esteri metalici ai acizilor graşi, existenţa aditivilor metalici, dacă este cazul, indicarea standardului de produs aplicabil.

Comisarii au mai găsit la unele staţii de benzină şi un sortiment de lichid de parbriz care, deşi avea o valabilitate de trei ani, nu preciza dacă poate fi utilizat vara ori iarna. Produsul respectiv a fost oprit temporar de la comercializare, până la intrarea în legalitate.

În total au fost oprite temporar de la vânzare aproape 80.000 de litri de combustibil, amenzile aplicate ajungând la 15.000 lei.

Citeşte şi: Un sfert de tonă de carne, retrasă de OPC din magazinele gălăţene

 

 

Citit 5901 ori Ultima modificare Luni, 19 Mai 2014 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.