Când să (nu) facem sport?

Când să (nu) facem sport?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că vreţi să vă menţineţi în formă sau că v-aţi propus să mergeţi la sală sau pe stadion doar pentru că aşa e la modă, n-ar fi rău să cereţi şi părerea medicului de familie înainte să optaţi pentru un sport sau altul. Şi asta pentru că, în anumite situaţii, efortul fizic susţinut v-ar putea face mai mult rău decât bine.

Atenţie la tensiunea arterială!

Spre exemplu, în cazul în care suferiţi de hipertensiune arterială, sportul v-ar putea ajuta să vă menţineţi în formă, dar numai dacă e practicat în condiţiile indicate de medic. Şi asta pentru că efortul fizic excesiv vă poate dăuna grav sănătăţii.

Încercaţi să evitaţi sporturile violente, de contact, cum ar fi boxul sau alte tipuri de lupte. Dacă sunteţi pasionaţi de culturism, nu ridicaţi greutăţi prea mari, ca să nu aveţi probleme. Alergaţi, dacă vă face plăcere, dar nu exageraţi  nici cu durata crosului nici cu tempo-ul prea ridicat!

Anemia este, de asemenea, un semn că nu e cazul să vă dedicaţi trup şi suflet unui sport. Dacă organismul este slăbit, efortul fizic riscă să nu aibă efectul tonic scontat, ci dimpotrivă, să vă şubrezească şi mai mult sănătatea.

Bolile cronice şi efortul fizic

Dacă suferiţi de afecţiuni cum ar fi hepatita cronică de tip B sau C sau de recidive ale acestor boli, un efort prelungit - cum ar fi un meci de fotbal - v-ar putea dăuna sănătăţii, atenţionează dr. Dan Botezatu, şeful secţiei de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

În cazul bolnavilor care au forme mai puţin severe de astm, în schimb, sportul ar putea fi benefic, mai ales dacă nu este practicat în sală, unde aerul este închis şi încărcat cu particule de praf.

Suferinzii de reumatism reuşesc arareori să se implice în activităţi sportive susţinute, din pricina durerilor specifice bolii şi, în anumite cazuri, a lipsei de mobilitatea a încheieturilor. În cazul acestor pacienţii, schemele de întreţinere care presupun mişcare sunt întocmite doar de medici specialişti şi de kinetoterapeuţi.

În cazul osteoporozei, suprasolicitarea sistemului osos, inclusiv prin activităţi sportive, este strict interzisă de medici. Şi chiar dacă problemele pe care le aveţi la nivelul încheieturile nu sunt atât de grave, evitaţi să le suprasolicitaţi, mai ales atunci când vine vorba despre ridicatul greutăţilor. Sfatul este similar în cazul unor afecţiuni, fie ele şi uşoare, la nivelul coloanei vertebrale.

Concluzia este simplă - pentru a nu face o alegere greşită, cu urmări grave asupra sănătăţii dumneavoastră, întrebaţi medicul ce sporturi vi se potrivesc. Vă asiguraţi, în acest fel, că alegeţi cele mai potrivite metode ca să vă clădiţi un trup sănătos.

Citit 995 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.