Alimentaţie pentru sănătate

Alimentaţie pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă vreţi să fiţi sănătoşi vreme îndelungată şi să evitaţi cu succes bolile cardio-vasculare, dar şi pe cele hepatice, nu mâncaţi în exces ori de câte ori aveţi ocazia şi nu daţi pe gât pahare fără număr. Chiar dacă în primă instanţă aceste lucruri vă fac o deosebită plăcere, pe termen lung ele sunt nocive, atenţionează dr. Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist şi şeful secţiei de Diabet şi boli de Nutriţie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Revenim asupra temelor legate de alimentaţie, dat fiind fapt că excesul de greutate este principala cauză de apariţie a bolilor cardio-vasculare - cele mai răspândite, la momentul actual.

Cât să mâncăm?

Mesele abundente vă sunt, cu siguranţă, duşmani de temut, pe termen lung. „Orice plăcere costă, precizează medicul nutriţionist. După o astfel de masă, cresc în sânge grăsimile, extrem de nocive pentru circulaţie. O masă sănătoasă înseamnă să mâncăm cu ponderaţie, maxim 200 de grame de carne şi o salată bună cu de toate. Cei pofticioşi, care vor dulciuri, pot mânca o îngheţată, o felie de tort etc”.

Aveţi, însă, grijă la ordinea felurilor. Chiar dacă e tentant, nu gustaţi din desert înaintea felurilor principale. „S-a dovedit că un aliment dulce stimulează pofta de mâncare, iar acest lucru este, în esenţă, nociv. Un aliment dulce concentrat are, de fapt, efect negativ şi asupra secreţiilor acide din stomac, care declanşează lanţul prin care apare foamea”, a explicat dr. Moroşanu.

Câte pahare ar trebui să bem?

Nu există o regulă universal valabilă în acest sens, ne-a explicat medicul nutriţionist. “Reacţia organismului la alcool este diferită, de la individ la individ. Sunt persoane care consumă alcool în cantităţi mari, de exemplu jumătate sau chiar un litru de vin pe zi şi mulţi ani nu suferă de nici un fel de afectare hepatică.

Dar sunt şi persoane care au o predispoziţie pentru afecţiunile hepatice şi care consumând cantităţi mult mai mici băuturi spirtoase, să zicem 100 ml pe zi, pot fi afectate într-un timp mai scurt. Chiar şi în aceste cazuri, însă, nu se ajunge direct la ciroză, ci mai întâi la osteatoză - o încărcare grasă a ficatului. De obicei ficatul alcoholic aşa se caracterizeză - o încărcare grasă, urmată de stadiul de fibroză, care evoluează spre ciroză.

Oricum, din punct de vedere nutritiv, s-a menţionat că un consum egal cu  un pahar de vin roşu pe zi ar fi benefic, în sensul că oferă o protecţie a circulaţiei”, a declarat dr. Moroşanu.

Este, însă, evident faptul că nu toţi consumatorii de alcool se opresc la un pahar. “De cele mai multe ori, omul consumă mai mult decât ar trebui. Este chiar dovedit faptul că alcoolul influenţează comportamentul faţă de mâncare, favorizând dezinhibiţia alimentară, iar omul consumă mai multe alimente decât ar avea nevoie. Consider că aceasta este partea cea mai nocivă a consumul de alcool, în condiţiile în care noi suntem în plină epidemie de obezitate”, a conchis medicul nutriţionist.

Citit 907 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.