FAMILIILE gălăţene, VIOLENTE şi lipsite de modele. COPIII vor repeta GREŞELILE PĂRINŢILOR (VIDEO)

FAMILIILE gălăţene, VIOLENTE şi lipsite de modele. COPIII vor repeta GREŞELILE PĂRINŢILOR (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 43 la sută dintre faptele cu grad ridicat de violenţă din ultimii zece ani s-au petrecut în familiile guvernate de lipsa principilor, alcoolism şi şomaj * Autorităţile trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte impactul negativ pe care îl au certurile dintre părinţi asupra minorilor


Scandalul, pornind de la vorbe dure, continuând cu un pumn, o palmă şi ajungând apoi la folosirea cuţitului sau a bâtei creionează un terifiant tablou de familie, des întâlnit în societatea gălăţeană. Victime ale acestor manifestări ale adulţilor care nu sunt capabili să comunice şi să îşi gestioneze problemele sunt adeseori copii, care direct sau indirect, dar cu siguranţă pe termen lung, sunt afectaţi psihic şi/sau fizic, de multe ori iremediabil. Sub tutela unor părinţi cu educaţie scăzută, cu un nivel de trai redus, în şomaj sau consumatori de alcool, cei mici cresc cu astfel de „modele” şi nu în puţine cazuri ajung, la rândul lor, să le perpetueze. Tragic este că multe dintre conflictele familiale se soldează cu omoruri, tentative de omor sau bătăi crunte, situaţie dovedită de cazuistica înregistrată la nivelul Parchetului şi a unităţilor de poliţie.  

Pumnul, bâta şi cuţitul fac legea

O analiză amănunţită a cazuisticii ultimilor zece ani, într-un studiu care a stat la baza unei campanii de prevenire şi conştientizare derulată de Poliţia Galaţi până la finele acestui an, s-a făcut pe un eşantion de 478 de rechizitorii întocmite de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Studiul relevă o realitate cruntă: 65 la sută din infracţiunile de omor, tentativă de omor şi lovituri cauzatoare de moarte s-au produs la ţară, în timp ce municipiul Galaţi conduce detaşat, în rândul localităţilor urbane din judeţul nostru, cu 80 la sută. Micro 17, 18, 19, 20, 21, 40, sau 39 sunt cartierele unde violenţa, inclusiv cea domestică, este la ea acasă.

„Urmând trendul evoluţiei economico-sociale şi al dezvoltării demografice, putem spune că multe dintre faptele cu grad ridicat de violenţă s-au comis, în municipiul Galaţi, pe raza Secţiilor 3 şi 4 de Poliţie, aici fiind înregistrate 25 respectiv 26 la sută dintre aceste infracţiuni”, a subliniat sociologul Cristina Pană din cadrul IPJ Galaţi. În ceea ce priveşte mediul rural, se pare că cei mai violenţi oameni sunt la Pechea, la Bereşti Meria, Iveşti, Matca, Măstăcani, Smârdan, Tuluceşti, Umbrăreşti, Fârţăneşti şi Matca. În 99 la sută dintre cazuri, instrumentul care a tranşat situaţia rămâne cuţitul, sabia, briceagul, securea, dar şi bâta şi aracul.

Casa ororilor

Gospodăria este locul unde se petrec cele mai multe acte sângeroase în judeţul Galaţi, conflictele între soţi sau rude de diferite grade căpătând conotaţii penale grave în 43 la sută dintre cazuri. Urmează strada, cu un procent de 31,4 la sută, localurile publice, cu 12,1 la sută şi zonele agricole sau stânele, cu 8,6 la sută. Cu adevărat îngrijorător este că cele mai multe omoruri înregistrate în ultimul deceniu în judeţul Galaţi s-au petrecut în mediul familial, locuinţa fiind spaţiul unde s-au petrecut 30 la sută dintre tragedii. De cele mai multe ori, femeile sunt cele care îşi pierd viaţa în astfel  de situaţii.

Bărbaţii, agresori şi victime

Marja de vârstă a agresorilor este destul de largă, pornind de la 15 ani şi terminându-se undeva în jurul etăţii de 82 de ani, dar mai bine de jumătate dintre autori sunt tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.

„Un aspect comun acestor persoane îl reprezintă consumul cronic de băuturi alcoolice care, alături de sărăcie, lipsa de educaţie, îndepărtarea de familia şi locurile de origine, traiul în zone izolate, uneori alături de mai mulţi indivizi cu aceleaşi caracteristici, favorizează adoptarea de comportamente violente ca „soluţie” în gestionarea unor conflicte interpersonale”, explică Cristina Pană. 

Agresivitatea creşte în weekend şi de sărbători

Gălăţenii manifestă o predispoziţie de a-şi tranşa conflictele în zilele de sfârşit de săptămână, în contextul petrecerilor sau al altor manifestări cultural-sportive, cei de la oraş devenind mai violenţi între orele 18,00 şi 22,00, dar şi în timpul nopţii, precum şi în lunile iulie, octombrie şi decembrie.

"În cazul infracţiunilor comise în mediul familial, faptele de mare violenţă constituie doar vârful iceberg-ului, în spatele lor aflându-se conflicte mai noi sau mai vechi, agresiuni fizice sau psihice periodice, suspiciuni de adulter, relaţii concurenţiale între fraţi, relaţii marcate de gelozie, pe fondul sărăciei, consumului cronic de băuturi alcoolice în cazul unuia sau ambilor parteneri, lipsa locurilor de muncă şi limitarea orizontului aspiraţional”, comentează sociologul.

Ca o consecinţă acestei analize, Poliţia Galaţi a demarat o campanie care se vrea tot atât de agresivă pe cât sunt faptele pe care încearcă să le combată cu fluturaşi, broşuri şi dezbateri. În următoarele trei luni, alături de autorităţile locale - Arhiepiscopia Dunării de Jos, Inspectoratul Şcolar şi societatea civilă - poliţiştii vor încerca să educe un pic populaţia prin mesaje elocvente. Vizaţi sunt în primul rând părinţii care trebuie să conştientizeze importanţa menţinerii unor valori pozitive în familie şi renunţarea la prejudecăţi şi compromisuri periculoase, atunci când convieţuirea devine nocivă.

 

Citit 1359 ori Ultima modificare Vineri, 03 Octombrie 2014 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.