Tratamentul BOLILOR CRONICE, un sac fără fund pentru sistemul de Sănătate

Tratamentul BOLILOR CRONICE, un sac fără fund pentru sistemul de Sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Pentru bolile cronice se cheltuiesc anual 80 la sută din fondurile alocate sănătăţii", afirmă medicul gălăţean Maria Ciuchi


 

Motto: "Adevăratul obstacol în calea schimbării unei stări de fapt nu constă în imposibilitatea dezvoltării unor noi idei noi, ci în desprinderea de cele vechi". (John Maynard Keynes, 1883-1946).

Medicina, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, traversează un moment crucial: va trebui să se adapteze noului context, plin de provocări deloc neglijabile. Într-un cuvânt, schimbare. Anume, adoptarea unor criterii noi, realiste, responsabile, documentate, eficiente, mai umane. Este o problemă extrem de importantă care ne interesează pe toţi. În afara factorilor decidenţi din sistemul de sănătate şi de întregul corp medical, deopotrivă oamenii sănătoşi şi bolnavi pot contribui la atât de necesara transformare. Motivaţia este evidentă, dacă parafrazăm celebra zicală "Dacă sănătate nu e, nimic nu e".

Sănătatea este responsabilitatea tuturor

Cei care avem experienţă în domeniul medicinei generale, specialitate fundamentală nu numai în tratarea bolilor, ci mai ales în prevenirea lor, avem şansa de a face observaţii cu privire la tratarea suferinţelor pacienţilor, dar mai ales la stabilirea şi întărirea graniţelor dintre sănătate şi boală, la găsirea cauzelor şi întreruperea traiectoriei lor spre "boli adevărate", care se pot transforma mai apoi în boli cronice. Receptivitatea şi implicarea oamenilor sănătoşi şi bolnavi în acest demers este esenţială, iar consecinţele pe plan economic sunt extrem de valoroase. Sistemul sanitar nu ar mai fi astfel atât de îngrădit din punct de vedere financiar.

Sedentarismul şi alimentele procesate duc la explozia afecţiunilor cardiovasculare

Or, ce se întâmplă astăzi şi care sunt consecinţele? Continuarea pe o linei preponderent curativă a bolilor cronice, bazată pe îngrijiri spitaliceşti scumpe, strict medicamentoase, fără deschidere spre diversificare, echivalează cu pomparea banilor într-un sac fără fund, oricât de multe sume s-ar aloca către Sănătate.

Pentru bolile cronice se cheltuiesc anual 80 la sută din fondurile alocate sănătăţii, iar pacienţii sunt nemulţumiţi chiar şi în ţări cu un sistem sanitar model, cum este cel din Marea Britanie. La summitul organizat anul acesta la Bruxelles, s-a arătat că raportul prevenţie/tratament este pretutindeni net în defavoarea celui dintâi, iar sistemul de sănătate s-ar putea prăbuşi sub povara tot mai mare a cheltuielilor pentru boli cronice.

Generalizarea unui mod de viaţă sedentar şi cu alimente procesate a dus la "explozia" numărului de cazuri de afectare cardiovasculară şi metabolică de proporţii îngrijorătoare. Este nevoie astfel de voinţă politică pentru a urma cele mai bune acţiuni posibile pentru a preveni catastrofa.

Oamenii trebuie să fie mai informaţi

În consens cu cele afirmate mai sus, personalităţile din domeniul medicinei susţin că accentul ar trebui să se pună pe o altă faţă a medicinei moderne. Astfel, oamenii nu mai trebuie priviţi doar ca simpli consumatori de servicii medicale. Prin intermediul unei mai bune cunoaşteri din partea fiecăruia, se poate ajunge la măsurile preventive pe care toţi ni le dorim. Pornind de la aceste considerente, în articolele viitoare vom prezenta traiectoria spre obţinerea unei sănătăţi satisfăcătoare, adaptată societăţii moderne, precum şi modalităţile de prevenire a celor mai multe boli.

CITEŞTE ŞI: Spitalul Judeţean va fi dotat cu un aparat pentru testarea auzului la nou-născuţi

Citit 1215 ori Ultima modificare Luni, 06 Octombrie 2014 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.