Avem 19.000 de şomeri

Avem 19.000 de şomeri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alţi peste şase sute de angajaţi riscă să îşi piardă locul de muncă în luna iunie * Circa 7.000 de şomeri în plus faţă aceeaşi perioadă a anului trecut * Numărul disponibilizărilor colective anunţate e mai mic decât în lunile trecute, dar nu există garanţii că va continua să scadă *

Cinci agenţi economici din judeţ au informat Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi cu privire la faptul că au de gând să facă disponibilizări colective, în perioada imediat următoare. Astfel, peste şase sute de persoane riscă să îşi piardă locul de muncă, în viitoarea serie de disponibilizări. Potrivit directorului AJOFM, Carmen Tofan, nici unul dintre cei cinci agenţi economici nu a mai recurs până acum la astfel de măsuri.

Pregătiţi de concediere

Şantierul Naval Damen Galaţi a anunţat că este gata să renunţe la 211 angajaţi din cei 2.992. Dintre aceştia, 120 sunt sudori, 15 lăcătuşi – constructori navali, iar restul tubulatori, ajustatori, strungari şi muncitori calificaţi în alte meserii de profil. Niciunul dintre angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi nu are studii superioare.

Staer a informat AJOFM că se pregăteşte să disponibilizeze 258 de angajaţi, din totalul de 654.

În acelaşi timp, Commet S.A. Tecuci anunţă ca intenţionează să renunţe la 148 de angajaţi din cei 227 pe care îi are în prezent.

De la Castru SRL  -  firmă specializată în construcţii metalice - vor pleca, potrivit informării emise de firmă, 10 dintre cei 28 de angajaţi.

Şi firma Morell Welding Industries SRL, care se ocupă cu fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente va rămâne, probabil, cu numai cinci angajaţi, după ce va disponibiliza doi, în luna iunie. „Sperăm totuşi că nu toţi aceşti muncitori vor ajunge în şomaj. Uneori firmele disponibilizează mai puţini angajaţi decât anunţă iniţial”, a declarat directorul AJOFM.  

Scade ritmul concedierilor colective

„Luna de vârf în disponibilizări colective, în acest an, a fost ianuarie, a precizat Carmen Tofan. Atunci, agenţii economici din judeţ declaraseră că au de gând să renunţe la 3.255 de angajaţi. Până la urmă, însă, doar 1.716 şi-au pierdut locul de muncă în urma acelei tranşe de disponibilizări colective”.

În februarie, rândurile şomerilor gălăţeni s-au îngroşat cu alte 1.345 de persoane, iar ritmul a scăzut. În aprilie, au fost anunţate, pentru luna mai, 633 de disponibilizări colective, dar nu toate s-au realizat. Este vizibil faptul că ritmul disponibilizărilor colective a fost, în ultimele luni, în scădere. Există, însă, şi disponibilizările individuale, care contribuie la sporirea numărului total de şomeri.

Chiar şi în aceste condiţii, însă putem spune fără urmă de îndoială că se simte „muşcătura” crizei. „Faţă de perioada similară a anului trecut, a precizat directorul AJOFM, rata şomajului a crescut cu circa 3 procente. Atunci aveam în jur de 12.000 de şomeri, faţă de cei 19.116 câţi avem în prezent. Totuşi, ne bucurăm că nici procentul de acum nu este chiar atât de mare, comparativ cu numărul total al salariaţilor din judeţ – circa 130.000”, a mai precizat Carmen Tofan.

Din păcate, numărul de angajări este, în continuare, relativ redus şi nu există, deocamdată, nici o garanţie că ritmul disponibilizărilor colective va continua să scadă sau că se va menţine, măcar, la nivelul de acum.

Tot mai multe persoane fără loc de muncă

Rata şomajului pentru luna aprilie s-a ridicat la 8,7 la sută, în creştere cu 0,2 la sută faţă de luna precedentă. Numărul de şomeri a ajuns astfel la 19.116, cu 383 mai mulţi decât în martie. Dintre aceştia 4.952 locuiesc în Galaţi, iar 652 în Tecuci.

Comuna cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi în bazele AJOFM este Ghidigeni, cu 721 de persoane, urmată de Brăhăşeşti, cu 532. La polul opus, la Tudor Vladimirescu sunt numai 61 de şomeri înregistraţi la AJOFM, iar la Priponeşti, doar 63.

Citit 1278 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.