Cardul de sănătate, OBLIGATORIU abia de la 1 aprilie

Cardul de sănătate, OBLIGATORIU abia de la 1 aprilie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei mai mulţi dintre gălăţenii asiguraţi au primit deja prin poştă cardul de sănătate. Oamenii nu ştiu însă exact cum va fi folosit şi la ce îi va ajuta acest document. Autorităţile anunţaseră iniţial că "buletinul pentru sănătate" va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2015, dată la care ar fi înlocuit sistemul clasic, pe hârtie. Scenariul a părut încă de atunci mult prea optimist pentru majoritatea medicilor.

Zilele trecute, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunţat că documentul poate fi deja folosit în paralel cu sistemul actual. Acest model de lucru dual se va menţine până la 1 aprilie 2015, dată de la care prezentarea cardului la orice consult medical va deveni obligatorie.

Cititoarele nu au ajuns încă la furnizori

Dintre cei aproape 600 de furnizori de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, doar puţin peste 40 dispun deja de cititoare de carduri de sănătate, aparate necesare pentru activarea şi citirea acestor documente. Majoritatea celorlalţi furnizori spun că au comandat cititoarele şi că aşteaptă să le primească. "Eu am făcut comandă de cititor în urmă cu două săptămâni, l-am şi plătit, dar nu ştiu când va veni. În aceeaşi situaţie sunt şi alţi colegi. Oricum, ni s-a spus că firmele de la care facem comandă nu mai au aparate pe stoc. Astfel, cred că va fi un proces de durată", este de părere medicul de familie Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Aparate contrafăcute

Medicii de familie din ţară care au primit deja cititoarele spun că au întâmpinat numeroase dificultăţi atunci când au încercat să activeze cardurile pacienţilor. "Sistemul Informatic Unic Integrat dă încă numeroase erori şi blocaje, plus că am înţeles că cititoarele de carduri existente acum pe piaţă pot fi incompatibile cu acest sistem informatic, din cauza faptului că ar fi contrafăcute", mai spus dr. Mărăşescu.

Pentru a nu da bani pe aparate inutile, medicii trebuie să cumpere cititoare cu ecran şi tastatură, similare celor din supermarket. Acestea lipsesc însă din stocurile celor doi producători care au fost agreaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Preţul unui astfel de aparat ar ajunge la 100 de euro.

Cum se activează cardul

Atunci când asiguratul ajunge la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul ales. Acesta este format din patru cifre şi poate fi, spre exemplu, anul naşterii sau o altă dată uşor de reţinut de către asigurat. Medicul are apoi acces la datele medicale ale pacientului, putându-i prescrie reţete sau trimiteri către specialist. Mai mult, cardul de sănătate va fi şi şi calea de acces către Dosarul Electronic al Pacientului, în care medicul, cu acceptul pacientului, poate completa istoricul medical al acestuia.

"Practic, cardul validează serviciile pe care le primeşte pacientul şi decontarea lor se face strict în baza acestuia. Un medic din alt oraş, spre exemplu, poate vedea doar sumarul de urgenţă, restul este vizibil doar la cererea pacientului”, a explicat Mihaela Tănase, purtătoarul de cuvânt al  CNAS.

Citiţi şi: CARDURILE DE SĂNĂTATE pot fi puse la naftalină

 

Citit 1657 ori Ultima modificare Joi, 11 Decembrie 2014 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.