GALAŢIUL încă se LUPTA CU ZĂPADA, în a ŞAPTEA ZI după ninsoare (FOTO&VIDEO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

GALAŢIUL încă se LUPTA CU ZĂPADA, în a ŞAPTEA ZI după ninsoare (FOTO&VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În afară de acţiunea soarelui, nicio mare schimbare faţă de duminică * În Mazepe, ai nevoie de îndemânare şi răbdare * Cartierele mărginaşe au rămas dincolo de planificare


După promisiunile de duminică ale Ecosal, am mers luni, 5 ianuarie, să vedem cum se mai circulă pe străzile Galaţiului. În a şaptea zi după ninsoare, zăpada se "odihnea", în mare parte nestingherită, pe arterele oraşului. Cu unele mici excepţii, după cum puteţi vedea mai jos. Iată care era situaţia, luni, la orele amiezii.

Deszăpezire pentru sărbătoare

În jurul orei 10,00, angajaţii Ecosal deszăpezeau de zor în zona falezei superioare, la Elice, continuând munca migăloasă începută încă de duminică. Pregătirile pentru ceremonia religioasă de Bobotează erau în toi, iar societatea de gospodărire urbană avea în jur de 50 de angajaţi la lucru. Înarmaţi cu lopeţi şi dălţi pentru spart gheaţa, oamenii curăţau zona pentru a uşura prezenţa credincioşilor la slujba pe care o va ţine Înalt Preasfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos.

 

 

Cu sarcini trasate clar, cei responsabili cu deszăpezirea lucrau foarte meticulos, organizat, iar în urma lor rămânea doar pavajul curat al aleilor pietonale de la Elice, de parcă nici nu ar fi fost vreodată zăpadă acolo. Dacă timp de o săptămână Galaţiul a arătat de parcă ar fi fost zi după zi în plin cod portocaliu, când există interes, treburile se fac cu repeziciune. În mai puţin de trei ore de la începerea lucrărilor, zona era deja pe jumătate curăţată, semn că se poate.

Ceea ce majoritatea gălăţenilor ar dori să ştie este de ce în alte zone ale oraşului nu s-a putut şi de ce nu mai devreme. Pentru că deszăpezirea a început, dar timid, şi în celelalte cartiere.

Drum drept, dar desfundat, în Piaţă

Pe străzile în pantă, pe unde se pot ocoli lucrările de pe Traian, deszăpezirea era făcută pe sărite. Pe Serei te puteai afunda uşor, în special la intersecţia cu Poşta Veche, unde semnificaţia indicatorului "STOP" se putea respecta doar cu împotmolirea de rigoare. Pe Episcop Melchisedec Ştefănescu şi în sus, pe Vultur, se putea circula aproape "la negru", dar întortocheat, din cauza troienelor de pe margini. Pe Vasile Alecsandri era tot zăpadă, în mare parte afânată. La fel pe străzile paralele cu Domnească, probabil pe principiul că unde nu-i deal, nu-i bai de-o zăpadă.

 

 

Pe Dimitrie Bolintineanu, de la Grădina Publică spre Parcul Rizer, se mergea acceptabil, dar cu hopuri de la gropi şi poduri de gheaţă. Pe Bucovinei, mai departe, către Mall, se vedea că trecuse un utilaj, la începutul ninsorii sau după, dar cu lama ridicată.

În Piaţa Centrală, pe Traian, srăzile din jurul acesteia şi pe Sf. Spiridon se putea organiza un mic raliu citadin, atât de mari erau denivelările formate de zăpada lăsată să se topească şi să răs-îngheţe în voie.

Cartiere centrale în centrul nepăsării

Dinspre Brăilei către Şcoala 28 se poate ajunge cu mare răbdare, doar prin nămeţi sau ocolire pe Prelungirea Traian ori Roşiori. Prin inima cartierului, zăpada nu a fost curăţată şi, fără o maşină adecvată, este nevoie de multă îndemânare şi răbdare.

 

 

Trotuarele din zonă sunt o adevărată provocare, în special pentru persoanele în vârstă. Nici măcar la piaţa Ancora situaţia nu era mai roz, trecerile de pietoni fiind adesea blocate, ca şi în Piaţa Centrală, cu mormane de zăpadă sau pândite de petece de gheaţă. Aşa încât, pentru mai multă siguranţă, pietonii preferau să-şi facă vânt pe carosabil şi apoi să se proptească uşuraţi în coamele de nămeţi de pe margini.

Drumarii s-au trezit la pauza mare

Aproape de ora 12,00, când plecau spre case micuţii de la Şcolile nr. 29 şi 17 sau grădiniţele "Motanul încălţat" şi "Codruţa", utilajele de deszăpezire trebăluiau de zor prin zonă. Trei se chinuiau cu gheaţa "sudată" de asfaltul străzii Costache Conachi. Alte două făceau slalom chiar printre maşinile părinţilor veniţi să-şi ia copiii de la ore.

Directorul adjunct al Şcolii 29 stătea chiar în pragul curţii pe care au deszăpezit-o el cu mecanicul şi încă un cadru didactic încă de sâmbătă şi duminică dimineaţă.

 

 

"De la ninsoare am făcut adresă, am dat şi telefoane, abia acum au venit să dea zăpada la o parte.  Şi nici acum nu cred că veneau dacă nu îi sunam şi azi dimineaţă. Ba, am mai făcut încă o adresă cum am ajuns, la ora 7,00, să fiu sigur că o primeşte cineva", ne-a spus profesorul Florin Andronic.

Vizavi, cei de la liceul Economic nu înţelegeau cum de-a dat norocul şi peste ei, să le deszăpezească şi lor drumul de acces, că se săturaseră de cât au dat la lopată, pe lângă gardul şcolii şi în curte, tot weekendul trecut.

Cartiere muncitoreşti lăsate ca la ţară

În cartierul Aeroport, pe Ionel Fernic şi Dr. Mihai Petrini Galatzi, de-abia se putea merge cu 30 km/h. Şleauri ca pe drumurile de ţară şi nămeţi mai adânci decât pâmântul proaspăt arat făceau din condus o probă de măiestrie chiar şi la simpla intersectare cu un autovehicul din sens opus. Nici urmă de utilaj de deszăpezire, nici zare de material antiderapant.

 

 

În schimb, şanţuri îngheţate, mai îndărătnice decât şinele de tren, "ghidau" roţile maşinilor pe la curbe, de nici nu mai aveau şoferii nevoie de volan. Aceeaşi delăsare şi pe Traian Vuia, dinspre Centură către intersecţia cu Henri Coandă, "ingineria" deszăpezitului fiind mult prea complicată la doar 25 cm de zăpadă vechi de o săptămână.

În staţii şi pe trotuare, doar cărări meschine. Mai departe, câtre bd. George Coşbuc, cozile de maşini se întindeau pe aproape o sută de metri înainte de semafoare, fiindcă nu se putea circula decât pe o bandă.


Una peste alta, promisiunile celor de la ECOSAL vizavi de curăţarea străzilor nu s-au dovedit a fi apă de ploaie, ci mult mai mult. Au fost adevărate planuri de îngheţat sloiurile până la amiaza zilei de luni, 5 ianuarie, când temperaturile au sărit de zero şi soarele şi-a făcut, ca de obicei, datoria. Nici vorbă de desfăşurările de forţe din alţi ani, cu autocamioane şi buldoexcavatoare de forţă. Doar intervenţii anemice şi derutate, majoritatea doar punctuale şi tardive, mult dincolo de nervii întinşi la maxim ai contribuabililor.

 

 

Citeşte şi: Zăpada a adus în Galaţi o scurtătură și câteva DRUMURI mai lungi/ Plimbare prin peisaj siberian (VIDEO)

Citit 3475 ori Ultima modificare Marți, 06 Ianuarie 2015 07:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.