Mai multe MEDICAMENTE SE SCUMPESC. Copiii, PENSIONARII şi bolnavii cronici, cel mai AFECTAŢI

Mai multe MEDICAMENTE SE SCUMPESC. Copiii, PENSIONARII şi bolnavii cronici, cel mai AFECTAŢI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mulţi bolnavi cronici nu vor mai putea să-şi continue tratamentul, cred specialiştii * Ibuprofenul nu va mai fi compensat pentru gravide, copii şi studenţi


Guvernul a hotărât anul trecut, după şase ani de pauză, să reactualizeze lista cu medicamente compensate şi gratuite. În două etape, câteva zeci de molecule noi au fost introduse pe această listă. Cum pentru asigurarea acestor molecule e nevoie însă şi de bani, guvernanţii au introdus, la 15 ianuarie, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, un proiect de Hotărâre prin care o serie de medicamente compensate sau gratuite existente acum în farmacii vor fi cumpărate în 2015 cu preţuri mai mari sau chiar cu valoarea integrală. Aşadar, urmează să fie scos un număr total de 21 de molecule, jumătate dintre ele suspendate de ani buni din majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Măsura urmăreşte astfel să aducă la zi lista de compensate şi gratuite. În acelaşi timp însă, pentru alte 12 medicamente gradul de compensare va scădea la doar 20 la sută din preţ.

Câţi bani se vor strânge

Printre substanţele medicamentoase anterior compensate cu 90 sau 50 la sută, care de acum vor fi compensate doar cu 20 la sută, se numără: Trimetazidina, Pentoxifilina, Diosmina, Vincamina, Nicergolina, Diazepam, Lorazepam, Nitrazepam, Zolpidem, Zopliclona, Erdosteina şi Omega 3.
"Într-adevăr, analizând substanţele cu modificări, constat că printre ele sunt unele dintre cele mai prescrise molecule, prezente în top zece al valorilor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de-a lungul anilor. Exemplificând, în top zece Lista A (90 la sută compensare) regăsim pe trimestrul doi al anului 2014 (cel mai recent raport prezentat pe situl CNAS) pe locul unu Trimetazidina, iar pe locul 5 Pentoxifilina. La lista B (50 la sută compensare) locul unu în valoare compensată este ocupat de Diosmină, iar poziţia şapte de Nicergolină. În total, odată cu reducerea la 20 la sută a compensării din partea CNAS, se face o economie la buget, doar pentru aceste substanţe, de aprox. 150.000.000 de lei pe an", a explicat farm. Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Economie din buzunarul bolnavilor

În ceea ce priveşte urmările pe care această măsură le va avea asupra gălăţenilor, Florina Bonifate crede că impactul economic asupra populaţiei va fi unul negativ. "În primul rând vor fi afectaţi pensionarii, bolnavii cu boli cronice, de cele mai multe ori boli asociate, care vor trebui să suporte diferenţa de preţ. Sper să nu se întâmple aşa, dar de cele mai multe ori, la schimbări dramatice de compensare, sau chiar delistare, mulţi pacienţi aleg să nu-şi continue tratamentul, fapt deosebit de grav, care înrăutăţeşte starea de sănătate a bolnavilor cronici, ducând în ultimă instanţă la o creştere a costurilor din sănătate prin internări, spitalizări şi agravarea altor boli asociate", adaugă farmacista.

Şi copiii vor fi afectaţi

De pe lista cu substanţe compensate şi gratuite va fi scos şi Ibuprofenul. Odată cu eliminarea acestei molecule, copiii îşi vor pierde accesul gratuit şi la ultima substanţă cu rol analgezic, antiinflamator şi de scădere a febrei care poate fi administrată nou-născuţilor mai mici de trei luni. Primul eliminat din această listă a fost, cu ani în urmă, Paracetamolul. Florina Bonifate spune că aceasta va fi o problemă pentru părinţii foarte săraci şi pentru cei aflaţi în zone defavorizate, din mediul rural în special.

Medicul pediatru Ginel Baciu împărtăşeşte aceeaşi părere. "Copiii ajung cel mai adesea la spital din cauza febrei şi a durerilor. Ibuprofenul este un medicament care are efect tocmai împotriva acestor manifestări, plus că poate fi folosit şi ca antiinflamator. Din acest motiv cred că scoaterea din listă a acestei substanţe este o idee proastă. Părinţii vor fi supuşi unei presiuni financiare în plus. Dacă Ibuprofenul nu va mai fi gratuit, părintele va avea tendinţa să-i dea copilului direct antibiotice, crescând astfel rezistenţa bacteriilor periculoase la aceste substanţe", a precizat dr. Baciu.

Decontarea Ibuprofenului a costat autorităţile, în al doilea trimestru din 2014, aproximativ 8.000.000 de lei.

Citiţi şi: Arta PREPARĂRII medicamentelor, pe cale de DISPARIŢIE

Citit 1908 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Ianuarie 2015 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.