Servicii noi pentru copiii cu autism. La "Dincolo de tăcere" găseşti ajutor

Servicii noi pentru copiii cu autism. La "Dincolo de tăcere" găseşti ajutor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O altă asociaţie din Galaţi care susţine lupta cu autismul este „Dincolo de tăcere”. La fel ca şi APCA (Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism), fundaţia a luat fiinţă la iniţiativa unei mame care are un copil cu tulburări din spectrul autist. Elizabeta Lăcătuş are un băiat în vârstă de 11 ani. Ne spune că a descoperit problemele copilului încă de la naştere. „A fost mai bolnav când era mic şi medicii ne-au pus în gardă, ne-au spus să ne aşteptăm la probleme mai mari. La doi ani, când am văzut că nu vorbeşte, nu arată cu degetul, ne-am dat seama că este autist. De atunci, am făcut terapie acasă timp de cinci ani de zile. Dar ne-am dat seama că terapia individuală nu este suficientă, că el are nevoie de socializare, comunicare, de o echipă multidisciplinară. Aşa că am înfiinţat fundaţia, luându-ne după nevoile pe care le aveam noi. Acum putem să ajutăm şi alţi copii şi părinţi”, povesteşte preşedintele de la „Dincolo de tăcere”.

Kinetoterapie şi logopedie

De Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, la fundaţie au fost inaugurate două noi servicii pentru părinţii ai căror micuţi au astfel de probleme. „Suntem bucuroşi să anunţăm că deschidem oficial o sală de kinetoterapie şi una de logopedie. În sala de kinetoterapie avem deocamdată bicicletă medicinală, spalier, trambulină şi set de motricitate şi încercăm să o dotăm la standarde corespunzătoare activităţilor pe care le fac copiii noştri. Ne mai trebuie o bandă de alergat şi o masă de masaj. Sala de logopedie este dotată cu softuri specializate, adaptate nevoilor celor mici. Aceste două săli le-am amenajat strict din banii noştri şi din ceea ce am reuşit să strângem de la oamenii cu suflet mare”, menţionează Elizabeta Lăcătuş. În prezent, cei opt membri ai echipei „Dincolo de tăcere” şi ceilalţi voluntari se ocupă de aproximativ 70 de copii cu autism, ori alte probleme de sănătate. „Singurul nostru regret este faptul că nu-i putem primi gratuit pe copii la terapie. Deocamdată o şedinţă de logopedie este 30 de lei şi cea de kinetoterapie 25 de lei. Sperăm să ajungem la stadiul în care serviciile acestea să fie gratuite”.

Susţinere şi solidaritate

Ziua specială de 2 aprilie, dedicată luptei împotriva autismului, s-a terminat într-un mod plăcut. Aproximativ 60 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 31 „Gheorghe Munteanu” din Galaţi au venit în faţa fundaţiei „Dincolo de tăcere” şi au lansat spre cer baloane albastre. Este gestul lor prin care le arată copiilor cu autism că sunt alături de ei, că îi acceptă în preajma lor şi că le înţeleg problemele.


CITEŞTE ŞI: Poveştile unor părinţi gălăţeni care luptă zilnic cu autismul

Citit 1009 ori Ultima modificare Duminică, 05 Aprilie 2015 09:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.