ÎNGRIJORĂTOR! Zeci de mii de gălăţeni suferă de hepatită C

ÎNGRIJORĂTOR! Zeci de mii de gălăţeni suferă de hepatită C
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aproximativ 700.000 de persoane sunt afectate de virusul hepatitei C în România, iar anul trecut au murit 1.200 de pacienţi din cauza acestei boli cronice. În lipsa unei strategii naţionale, numărul deceselor se va tripla, până în 2030, a apreciat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, citat de Agerpres.

Un studiu efectuat în urmă cu doi ani de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Clinic Fundeni arăta că cinci la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C. Potrivit aceluiaşi studiu, în judeţul Galaţi sunt, în evidenţe, cel puţin 25.000 de persoane care au acest tip de infecţie hepatică. Medicii spun însă că cifra nu este deloc una reală, pentru că mulţi gălăţeni nu ştiu că sunt infectaţi, întrucât boala nu se manifestă prin niciun simptom. În prima jumătate a anului 2015, conform datelor primite de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, 283 de gălăţeni beneficiază de tratament decontat de stat.

Tratamentul nou, încă indisponibil

Streinu Cercel a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre costurile testării şi tratării cu cele mai noi metode a persoanelor care suferă de această boală. Specialistul a atras atenţia asupra faptului că noul tratament pentru hepatita C este mai eficient şi aduce o îmbunătăţire mai rapidă a stării de sănătate a pacienţilor, dar schema de tratament trebuie respectată cu stricteţe de către bolnav. Deşi bolnavii de hepatită C ar fi trebuit deja să beneficieze de noile tratamente fără interferon, autorităţile nu au cumpărat încă aceste medicamente. În semn de protest, sute de bolnavi şi rudele lor au ieşit săptămâna trecută în stradă, la Bucureşti.

Citit 1510 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iunie 2015 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.