Milioanele de victime ale gripei

Milioanele de victime ale gripei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la Hipocrate citire...

Primele menţionări ale gripei datează de mai multe secole. Descrierea unei boli cu simptomatologia gripei a fost făcuta de Hipocrate încă din anul 412 î.Chr. De asemenea, accese caracteristice ale gripei au fost observate şi consemnate în anul 1173. Prima pandemie de gripă înregistrată a avut loc în anul 1580. Între 1889 şi 1891 a avut loc o pandemie de severitate medie, produsă de virusul de tip H3N2.

20 de milioane de morţi

Gripa "spaniolă", de o tristă celebritate, produsă de virusul H1N1, a avut loc între anii 1918 şi 1920. Aceasta a fost cea mai puternică dintre pandemiile cunoscute până în prezent, ucigând peste 20 de milioane de persoane.

Gripa "spaniolă" a afectat peste 20 la sută din populaţia globului de la acea vreme şi s-a răspândit cu mare rapiditate. O particularitate neobişnuită a gripei "spaniole" a fost aceea că a afectat mai ales persoane tinere, ca şi actuala A (H1N1).

"Vinovatul", descoperit în 1931

Virusul gripal a fost descoperit de Richard Shope în anul 1931, iar cel de tip A a fost identificat pentru prima oară de virusologii englezi Smith, Andrews şi Laidlaw (de la National Institute for Medical Research, London) în 1933. Trei ani mai târziu, Francis a izolat virusul gripal B (virus identificat zilele trecute şi la un bolnav din judeţul Galaţi).

În 1940 a fost facută o descoperire importantă, şi anume aceea că virusul gripal putea fi cultivat pe embrioni de găina (ouă). Acest fapt a creat noi posibilităţi de studiere a virusului gripal. În 1947, James Tailor a izolat pentru prima data virusul gripal C.

Pandemia asiatică

În iarna dintre 1957 şi 1958, a avut loc a doua pandemie, denumită "gripa asiatică", produsă de virusul H2N2. A debutat în februarie 1957, în Orientul Îndepărtat şi s-a răspândit rapid în intreaga lume. Numai în SUA, „gripa asiatică” a omorât în jur de 70.000 de oameni. Între 1968 şi1969 s-a produs gripa de tip "Hong Kong", medie din punct de vedere al severităţii, produsă de virusul H3N2. Pandemia s-a produs la Hong Kong la începutul anului 1968 şi a afectat mai ales oamenii în vârstă de peste 65 de ani. S-au înregistrat peste 33.000 de decese.

De la ruşi vine boala...

În sezonul rece 1977-1978 a avut loc o pandemie relativ uşoară, denumită "gripa rusească". Virusul gripei H1N1, care a produs această pandemie, mai declanşase o epidemie, în 1950. De aceea, au suferit în primul rând persoanele născute după 1950, care nu aveau anticorpi.

În prezent ne confruntăm cu o nouă pandemie, dar trebuie să ţinem cont că între timp medicina a progresat enorm. Acum avem la dispoziţie medicamente antivirale eficiente pentru acest tip de virus, medicamente eficiente pentru menţinerea sub control a bolilor cronice decompensate de gripă, echipamente performante de reanimare şi menţinere a funcţiilor vitale în cazul formelor grave. În plus, cel puţin deocamdată, noul virus hibrid generează, în majoritatea cazurilor, forme uşoare şi moderate de gripă.

Aşadar, ar fi o mare greşeală să considerăm că pandemia este „mult zgomot pentru nimic” sau „sfârşitul lumii”. Trebuie respectate cu stricteţe măsurile indicate de autorităţi, fără a intra în panică.

Citit 827 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.