Evitaţi deshidratarea copiilor!

Evitaţi deshidratarea copiilor!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bebeluşi sunt sensibili la temperaturile ridicate * Se recomandă administrarea de lichide în cantităţi mici, la intervale scurte de timp * Fiţi vigilenţi când vine vorba despre calitatea produsele administrate celor mici *

Chiar dacă mercurul termometrelor nu mai stă constant peste pragul de 30 de grade Celsius, trebuie să aveţi mare agrijă atunci când vine vorba despre modul în care copiii dumneavoastră suporta efectele temperaturilor încă ridicate!

Dr. Iulia Negrea, medic pediatru în cadrul secţiei Neonatologie Maternităţii Judeţene, ne-a oferit câteva informaţii despre deshidratarea copiilor şi despre modalităţile de prevenire a acesteia:

«Organismul uman este constituit în proporţie de 70 la sută din apă şi pierderea a doar 10-15 la sută din această cantitate ameninţă supravieţuirea. Copiii, şi mai ales sugarii, sunt şi mai sensibili la deshidratare. De altfel, chiar făcând abstracţie de vremea călduroasă, cea mai frecventă cauză a deshidratării copiilor o reprezintă diareea».

«Pierderea lichidelor corporale are drept consecinţe: scăderea în greutate, febra, scăderea elasticităţii pielii, suferinţa creierului tradusă prin agitaţii, convulsii, apatie, comă, prăbuşirea funcţiei renale, a inimii, soldate cu deces sau cel puţin cu sechele cerebrale. Gravitatea şi rapiditatea cu care apare şi se dezvoltă deshidratarea justifică toate eforturile necesare pentru prevenirea ei».

«Astfel, mamele trebuie să aibă în vedere, mai ales în perioadele călduroase, ca frecvenţa alăptărilor să fie mai mare, evitarea supraîncălzirii copilului prin îngrijirea acestuia în încăperi răcoroase, bine aerisite, prin administrarea de lichide  în cantităţi mici şi la intervale scurte de timp. În cazurile grave de deshidratare se impune spitalizarea şi reechilibrarea prin perfuzie endovenoasă. În astfel de situaţii este de preferat să se cheme ambulanţa».

Chiar dacă afară e cald, e indicat ca temperatura lichidelor administrate celor mici să nu fie una greu de suportat de către organism: ceaiul sau laptele nu trebuie, deci, să fie nici foarte cald, dar nici îngheţat. De asemenea, dacă cel mic nu îşi termină biberonul, medicii vă recomandă să aruncaţi laptele respectiv. În caz contrar conţinutul ar putea suferi modificări care să îi cauzeze copilului diaree. Nu în ultimul rând, reţineţi că oricât de bine hidratat ar fi, copilul trebuie ferit de soare arzător şi vânt puternic.

Citit 1923 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.