Îngrijorător/ Nouă din zece români îşi riscă viaţa pentru un bronz perfect

Îngrijorător/ Nouă din zece români îşi riscă viaţa pentru un bronz perfect
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Conform unui studiu realizat recent de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), peste 50 la sută dintre români sunt conştienţi că aluniţele expuse necontrolat la soare le pot pune viaţa în pericol, dar nu merg la medic

Expunerile prelungite la soare, practicarea sportului în aer liber la ore nepotrivite şi nu în ultimul rând folosirea unor produse de protecţie nepotrivite sunt principalele cauze care dăunează sănătăţii celui mai mare organ, pielea. Milioane de persoane cu afecţiuni dermatologice, de genul aluniţelor sau petelor îşi riscă sănătatea fără a ţine aproape de controlul dermatologic şi, bineînţeles, fără a urma sfaturile specialiştilor. Aşa cum arată un studiu al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, realizat recent pe un eşantion compus din 550 de respondenţi, dintre care 158 cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi 392 cu vârsta peste 30 de ani, nouă din zece români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50 la sută dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii.

Cei mai mulţi tineri care refuză să îşi supravegheze la modul profesionist aluniţele sunt ei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, în procent de 81 la sută. Şi persoanele care au peste 30 de ani sunt la fel de neglijente, 73 la sută din repondenţii aparţinând acestei categorii de vârstă declarând că nu obişnuiesc să meargă la dermatolog.

 

Melanomul, cel mai agresiv cancer

Rezultatul neglijării afecţiunilor dermatologice şi expunerea acestora la soare în mod necontrolat este melanomul malign, cea mai agresivă formă de cancer, care face ravagii îndeosebi în rândul celor tineri. Cu un debut aparent greu de observat, dar cu o evoluţie rapidă şi extrem de agresivă, maladia atrage complicaţii severe şi duce de cele mai multe ori la deces.

"Datele oficiale privind incidenţa melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample şi constante de educare şi prevenţie, atât în rândul tinerilor, cât şi al adulţilor, incidenţa melanomului malign creşte”, a subliniat Cezar Irimia, preşedintele FABCR, citat de Mediafax.

Melanomul este cea mai comună formă de cancer pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani şi a doua cea mai comună formă de cancer pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani. Singura metodă de prevenţie, susţin specialiştii în dermatologie, este controlul periodic, cel puţin odată pe an, şi analiza aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.

Examinaţi-vă singuri!

Între vizitele la dermatolog este foarte bine ca persoanele care au aluniţe şi pete să şi le analizeze singure. Specialişti ne atrag atenţia că trebuie să observăm aluniţele care îşi modifică aspectul sau culoarea. Trebuie ţinute strict sub observaţie aluniţele care au peste şase milimetri diametru, margini asimetrice, şi care îşi modifică aspectul de la o lună la alta. De asemenea, date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsurile solare, ca urmare a expunerii necontrolate şi prelungite la soare, deci, dacă după o plajă „fierbinte” vă apar aluniţe sau alte leziuni pe piele, mergeţi de urgenţă la medic.

În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. Totodată, se înregistrează o incidenţă a persoanelor diagnosticate cu melanom malign în creştere în ultimii 25 de ani - de la 1,2 la suta de mii de locuitori, la 4,5 la suta de mii de locuitori.

Citit 1358 ori Ultima modificare Miercuri, 05 August 2015 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.