Cum îi apărăm pe bebeluşi de caniculă?

Cum îi apărăm pe bebeluşi de caniculă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Temperaturile ridicate nu se vor da duse prea curând, iar părinţii şi bunicii trebuie să aibă mare grijă ca zilele caniculare să nu le  afecteze sănătatea bebeluşilor din familie, având în vedere că toleranţa acestora la căldură este, în mod evident, mai scăzută decât cea a adulţilor. Şi mai nocivă decât căldura este, însă,  trecerea de la rece la cald.

Reţineţi că dacă în casă aerul condiţionat este pornit, copilul nu trebuie mutat direct dintr-o cameră răcoroasă şi cu aer uscat în altele, în care temperatura şi umiditatea sunt ridicate. În caz contrar, cel mic ar putea răci sau ar putea dezvolta alte probleme ale aparatului respirator.

Atenţie la iritaţiile pielii!

La temperaturile ridicate, mulţi dintre cei mici au de suferit de pe urma unei afecţiuni care se numeşte miliarie şi a cărei apariţie este cauzată de blocarea canalelor prin care se elimină transpiraţia. Odată blocat acest proces de eliminare, canale respective se inflamează, iar pe pielea bebeluşului pot apărea pete roşii sau vezicule de mici dimensiuni.

Într-o astfel de situaţie, copilul trebuie dus la medic, din cauză că aceste iritaţii uşoare în aparenţă se pot suprainfecta şi pot cauza probleme de piele mai grave. Este indicat ca bebeluşul să fie îmbrăcat lejer, de preferinţă cu haine din bumbac şi să nu stea prea mult în spaţii în care temperatura sau umiditatea sunt foarte ridicate.

De asemenea, medicii nu recomandă să îmbrăcaţi gros copilul dacă în cameră este cald, pentru că acest lucru nu face decât să pună şi mai mare presiune pe organismul celui mic.

Dacă îi faceţi masaj bebeluşului, e bine să nu folosiţi uleiuri şi creme din belşug, în zilele foarte călduroase, pentru că acestea favorizează apariţia eczemelor. În cazul apariţiei iritaţiilor, evitaţi să spălaţi zona cu apă fierbinte sau să aplicaţi prea multă pudră de talc. Prima manevră poate irita şi mai mult pielea, iar cea de-a doua nu permite pielii iritate să respire, favorizând apariţia iritaţiilor.

La soare, dar cu măsură

În general, este bine să scoateţi copilul la plimbare dimineaţa, cam până la ora 10.00, când ziua începe să devină caniculară. Copilul trebuie hidratat îndeajuns - îi puteţi da 20-30 de ml de apă fiartă şi răcită, între mese.

Şi în cazul plimbărilor se recomandă să nu înfofoliţi copilul, ci să îl îmbrăcaţi lejer, cu haine din bumbac, atât cât să nu răcească.

Dacă preferaţi să vă plimbaţi după-amiaza, după ce arşiţa s-a mai calmat, aveţi mare grijă la ţânţari. Pielea celui mic este foarte sensibilă, iar înţepăturile pot provoca iritaţii greu de suportat.

Citit 652 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.