Dominic, un copil "rupt din stele"

Dominic, un copil "rupt din stele"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Fundaţia "Inimă de copil" sprijină un băiat cu o pasiune mai puţin obişnuită.

Dominic Francisc Zlat are 11 ani şi este pasionat de stele. Dominic este un copil care a demonstrat că nimic nu poate sta în calea dorinţei de a cunoaşte stelele, galaxiile şi planetele.

Pe băieţel şi mama lui, Angela Zlat, i-am cunoscut prin intermediul Fundaţiei „Inimă de copil”. Am fost încântată să descopăr două suflete calde pline de energie pozitivă ce au învăţat să se bucure de cele mai mici lucruri. 

Trei fraţi ce locuiesc cu mama

Când am ajuns, mă aşteptam să fiu primită de feţe pline de tristeţe, pentru că ştiam că familia se zbate în dificultăţi materiale. Dar discuţia pe care am avut-o cu Dominic şi mama lui, mi-a arătat că există oameni care văd partea plină a paharului, chiar şi atunci când lucrurile nu sunt tocmai „roz”.

Angela Zlat, în vârstă de 35 de ani, are trei copiii: Eduard Zlat în vârstă de 8 ani, Andrei Zlat în vârstă de 7 ani şi Dominic, care este cel mai mare (11 ani). De câţiva ani de zile se străduieşte să-i crească singură pe cei trei băieţei, însă posibilităţile sunt destul de reduse, iar soarta nu prea i-a surâs.

„De când m-am despărţit de soţul meu, stăm la părinţii mei. Când eram împreună eu mă ocupam de creşterea copiilor, iar el era cel care muncea. Mă străduiesc de câţiva ani să îmi găsesc un loc de muncă. Am făcut inclusiv un curs de IT pentru începători prin intermediul fundaţiei”, ne-a povestit mama lui Dominic.

Sprijinul fundaţiei l-au primit iniţial prin intermediul proiectului „Şcoală după şcoală”, pentru ca mai apoi băiatul şi mama lui să fie doi membri de neînlocuit.

„Doamna învăţătoare a fost cea care ne-a sfătuit să venim aici. Suntem foarte fericiţi, iar ce au făcut doamnele de la fundaţie pentru noi sunt lucruri la care doar visam. Îmi doresc foarte mult să îmi găsesc un loc de muncă. Tatăl copiilor ne trimite lunar o sumă modestă de bani cu care nu putem supravieţui. Face şi el atât cât poate, însă băieţii cresc, iar nevoile sunt tot mai mari”, ne-a mai spus Angela Zlat.

Cum posibilităţile financiare sunt foarte reduse, cei trei frăţiori îşi strâng alocaţiile şi banii pe care îi mai primesc şi împreună îşi cumpără ceva ce îşi doresc foarte mult. Nici prin gând nu îi trecea lui Dominic că va avea parte prea curând de o vacanţă în adevăratul sens al cuvântului.

„Tot prin intermediul Fundaţiei Inimă de copil, Dominic a mers alături de alţi copii în tabăra organizată la mare. Nu am crezut că voi reuşi prea curând să îl trimit într-o vacanţă. Nu îmi permit să îi scot la teatru, nici măcar la cofetărie. Mă bucur enorm pentru el şi le doresc tuturor celor care ne ajută să fie ajutaţi la rândul lor de Dumnezeu”, ne-a spus cu ochii în lacrimi Angela Zlat. 

Dominic - un băieţel aparte

Dacă majoritatea copiilor de vârsta lui sunt pasionaţi de tehnologie şi super-eroi, Dominic alege ca în timpul liber să urmărească documentare ce îi îmbogăţesc cunoştinţele despre astronomie. Pasiunea pentru stele a început de la emisiunile pe care le urmărea la televizor, mai exact de la proiectul New Horizons.

„De multe ori venea şi îmi desena hărţi astrale, după ce se uita pe cer, deşi la momentul respectiv nu ştia ce nume purtau acele stele. Venea şi îmi arăta puncte pe hartă. Este un copil foarte deştept, am doar cuvinte de laudă”, ne-a spus plină de bucurie mama lui Dominic.

Băieţelul învaţă la şcoala „Dimitrie Cantemir” nr. 22, unde are numai note bune şi colegi pe măsură. Temele şi proiectele şi le face tot la sediul Fundaţiei „Inimă de copil”.

„Mă înţeleg foarte bine cu colegii de clasă şi îmi place mult de doamna învăţătoare. Îmi place să îmi termin repede temele, pentru ca să pot să mă joc cu fraţii mei, sau să mă uit la diferite emisiuni. Îmi plac foarte mult şi avioanele”, ne spune Dominic.

Văzându-i pasiunea pentru stele, membri organizaţiei s-au mobilizat şi l-au trimis în tabăra de astronomie „Deep-sky”, organizată de Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi, unde a obţinut rezultate foarte frumoase şi i-a uimit pe cei prezenţi.

„În tabăra de astronomie mi-a plăcut foarte mult. La testele pe care le-am dat am luat 12 de 10. Am învăţat ce este un roi închis, un roi deschis şi multe altele. Dacă vreţi, vă pot explica. Îmi doresc să ajung un astronaut bun”, ne-a spus, plin de entuziasm, Dominic.

În timpul liber îşi face schiţe pentru drona pe care îşi doreşte să o construiască şi pentru prototipul de rachetă.

„Acum îmi doresc foarte mult să îmi pot cumpăra un telescop mic, pentru a putea analiza mai bine stelele. Momentan, nu mi-l permit, dar m-am apucat de strâns banii. Costul lui ajunge la 400 de lei”, a mai adăugat băiatul.

Datorită potenţialului său extraordinar şi dorinţei de a învăţa cât mai multe, Dominic a fost integrat şi în activităţile educaţionale desfăşurate în cadrul Observatorului astronomic, iar Ovidiu Tercu, muzeograful şi coordonatorul Observatorului astronomic şi al Planetariului, îi va oferi tot sprijinul necesar pentru ca viitorul astronaut să poată aprofunda acest domeniu fascinant. 

Citit 1538 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2016 10:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.