Câte unităţi de TRANSFUZIE sanguină din judeţul Galați sunt AUTORIZATE
Foto: Sursa foto: Internet

Câte unităţi de TRANSFUZIE sanguină din judeţul Galați sunt AUTORIZATE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Două dintre cele mai mari spitale din oraş au obţinut autorizaţii pentru transfuzie sanguină chiar în acest an * În ţară, aproape 150 de unităţi sanitare nu aveau astfel de autorizaţii, la sfârşitul lunii iulie


După ce o pacientă internată la Spitalul CF 2 din Bucureşti a fost la un pas să moară din cauza unei transfuzii greşite, Ministerul Sănătăţii a făcut publică situaţia în care se află unităţile de transfuzii sanguine (UTS) din spitalele româneşti. Potrivit unui control făcut de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, şapte spitale din judeţul Galaţi au UTS-uri autorizate.

Cele mai vechi autorizaţii datează din anul 2014 şi au fost obţinute de unităţile de transfuzii sanguine de la Spitalul de Pneumoftiziogie Galaţi şi de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie “Buna Vestire” Galaţi (maternitatea de pe strada Nicolae Alexandrescu - n.r.). În 2015, au obţinut autorizaţii pentru transfuzii sanguine Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” şi Spitalul Municipal “Anton Cincu” din Tecuci. Anul acesta au primit autorizaţie cea mai mare unitate medicală din judeţul Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ap. Andrei”, precum şi Spitalul de Copii “Sf. Ioan” şi Spitalul General Căi Ferate Galaţi.

Unităţi în curs de autorizare

"În cazul Spitalului de Psihiatrie “Elisabeta Doamna” din Galaţi, unitatea nu necesită unitate de transfuzie sanguină, deoarece este spital cu profil psihiatrie. Astfel, în situaţii de urgenţă, cazul este direcţionat către Spitalul Clinic de Urgenţă. Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor nu are în structură compartiment sau secţie de anestezie, terapie intensivă şi nici personal de specialitate pentru activitatea transfuzională, urgenţele medico-chirurgicale fiind transferate cu ambulanţa la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi sau la Spitalul de Copii", se arată într-un material prezentat de DSP Galaţi, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Prefectura Galaţi.

Nici Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Aristide Serfioti" nu are UTS autorizată, unitatea urmând să fie autorizată de către Direcţia Medicală din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Care este situaţia în ţară

Rezultatul controlului făcut de Ministerul Sănătăţii, la sfârşitul lunii iulie, a scos la iveală faptul că, în toată ţara, 107 unităţi medicale publice şi 34 private funcţionau fără UTS-uri autorizate de direcţiile de sănătate publică. Termenul nenegociabil pentru autorizarea acestor spitale este 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi.

Potrivit Ordinului nr. 1.224 din 9 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor privind activitatea unităţilor de transfuzie sanguină din spitale, aceste unităţi sunt subordonate managerului spitalului. Ele pot fi organizate ca structuri independente ale spitalului sau în cadrul secţiei de anestezie-terapie intensivă. Programul de lucru este permanent. Conform legislaţiei, unitatea de transfuzie sanguină din spital trebuie să dispună de un spaţiu special alocat acestei destinaţii, accesibil personalului şi cu acces facil în secţii. Sectorul aferent unităţii de transfuzie sanguină nu poate fi utilizat şi în alte scopuri.

Dotări minime obligatorii

Unitatea de transfuzie sanguină din spitale, indiferent de volumul de activitate, trebuie să prezinte o serie de  dotării minime obligatorii. Printre altele, o astfel de unitate trebuie să deţină echipamente de stocare a produselor sanguine, validate de centrul de transfuzie sanguină judeţean pentru transfuzie, echipamente de stocare a reactivilor, echipamente de stocare a probelor, toate situate în spaţii separate, identificate clar, cu sistem de monitorizare a temperaturii, sistem de ventilaţie şi alarmă sonoră. De asemenea, este obligatoriu un dispozitiv omologat pentru dezgheţarea plasmei proaspete congelate, dar şi un dispozitiv omologat pentru încălzit sângele şi produsele sanguine. Totodată, sunt necesare o centrifugă, genţi de transport al sângelui şi al produselor de sânge; masă de lucru cu suprafaţă lavabilă; reactivi: seruri test ABO, seruri test Rh (D), papaină, eritrocite test, reactivi pentru micrometodă (linia); stative, pipete (Pasteur), lame (plăci godeuri), eprubete, plăci Petrie, ser fiziologic, hârtie filtru, seringi şi ace de unică folosinţă; containere pentru deşeuri biologice şi contaminate; termometre avizate metrologic; mobilier pentru personal; documente (registre, formulare, etichete autocolante); logistică (computer, imprimantă). Dotările trebuie să se găsească în spaţii cu pereţi şi pavimente lavabile, ce permit păstrarea cu uşurinţă a igienei.

Compartimentarea spaţiului alocat este spaţiu pentru stocarea sângelui şi a componentelor sanguine, a probelor biologice ale pacienţilor, a reactivilor, a altor materiale sanitare sau consumabile; spaţiu de lucru; spaţiu pentru echipamente de laborator; spaţiu de odihnă pentru personal.

În unitatea de transfuzie sanguină din spital se desfăşoară  aprovizionarea cu sânge total şi componente de sânge pe baza solicitărilor scrise din secţiile spitalului; recepţia, evidenţa, stocarea şi livrarea sângelui total şi a componentelor sanguine către secţiile spitalului.

Distribuţia de sânge şi componente sanguine de la un centru de transfuzie furnizor către spitalul beneficiar se face în baza unui contract de furnizare, care stabileşte condiţiile de distribuţie şi documentaţia aferentă obligatorie; efectuarea testelor pretransfuzionale.

Citit 1994 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.