Vizavi de Poliţie se vând arme legale

Vizavi de Poliţie se vând arme legale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Părinţi, aveţi grijă ce-şi cumpără copiii cu banii de buzunar! *

Vă mai aduceţi aminte cazul din iunie, când în centrul Galaţiului s-a tras cu un pistol cu bile asupra trecătorilor, fiind nimerită atunci o femeie. Era vorba de ocupanţii unei maşini care au fost opriţi din „distracţie” de către jandarmi. Cel care a tras s-a ales doar cu dosar penal pentru utilizarea armei-jucărie într-un loc public.

Pistolul cu bile este o armă legală, acesta a fost şi motivul pentru care am adus în discuţie acest caz care are legătură cu pliantul pe care l-am primit pe stradă, luni, la o oră de maximă circulaţie şi numai bună să-ţi faci reclamă.

„Arme legale. Nou în Galaţi. Nu necesită autorizaţie. +18”, cam aşa suna textul. Am citit de mai multe ori reclama şi tot nu-mi venea să cred. Pliantul mi-a fost înmânat de nişte fete îmbrăcate într-o costumaţie kaki.

Recunosc faptul că nu mi-au atras în mod deosebit atenţia, pentru că sunt obişnuită cu cele care fac reclamă la telefoane. Şocul, admit, a fost însă mare şi a crescut pe măsură ce am citit reclama. Aici am putut să aflu că noul magazinul cu arme legale s-a deschis vizavi de Poliţia Judeţului.

Jucării scumpe

Am sunat la purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, comisarul Cristina Tatulici. Aveam să aflu că în Galaţi la acest moment sunt două astfel de magazine.

„Conform legislaţiei în vigoare, dispozitivele de tip airsoft nu sunt supuse regimului autorizării şi nici notificării”, ne-a spus comisarul. Cu alte cuvinte s-a luat act de prezenţa acestor magazine, dar legal nimeni nu are de ce să intervină.

Pe site-ul magazinului se găsesc însă o serie de întrebări la care proprietarul a şi răspuns, pentru că sunt cele mai frecvente atunci când se comandă.

„Pot să folosesc bile de plumb/oţel în această replică?”, vine întrebarea. „Alimentarea replicilor cu altă muniţie decât cea recomandată de către producători şi personalul nostru poate duce la deteriorarea produsului”, vine răspunsul, care nu spune că nu poţi folosi, ci te avertizează că este posibil să se strice produsul.

Ca să cumperi arme-jucării, pentru că aşa sunt considerate de legislaţia românească, nu-ţi trebuie permis şi este obligatoriu să ai peste 18 ani. Se mai precizează pe site că armele legale pot fi folosite doar în spaţiile special amenajate şi la jocurile organizate. Practic, proprietarul este acoperit, nu şi cel care le cumpără şi le foloseşte aiurea.

Preţurile unor astfel de „jucării” variază de la 62 de lei la 1.600 de lei, asta reiese din prima pagină a site-ului. Nimic ilegal, cel puţin asta ni se spune.

Dacă însă vă aduceţi aminte, comercializarea etobotanicelor a început la fel: pe internet. Apoi au apărut magazinele şi apoi au venit peste noi cazurille tinerilor ce ajungeau în spital din cauza efectelor nocive ale plantelor care nu figurau în legislaţie ca fiind cuprinse în vreo clasă de risc. Să sperăm că acest comerţ nu va fi la fel de nociv.

Citit 3730 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.