Cu ce se va mai îmbogăţi FALEZA Dunării din Galați | O rugă perpetuă şi un instrument de măsurat dorul
Foto: În foto, Nicolae Popa alături de "Ruga" sa

Cu ce se va mai îmbogăţi FALEZA Dunării din Galați | O rugă perpetuă şi un instrument de măsurat dorul
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Doi dintre sculptorii participanţi la cea de-a şaptea ediţie a Taberei de Sculptură Monumentală în Metal "Silviu Catargiu" şi-au răpit din puţinul timp liber care le rămâne în afara multelor ore de meşteşugit la lucrările lor, pentru a ne vorbi despre ce vor putea vedea gălăţenii pe Faleza Dunării.

"Arta trebuie să transmită iubire"

Deţinător al unui CV impresionant, cu nenumărate participări la tabere de sculptură în ţară dar şi peste hotare, Nicolae Ovidiu Popa ne-a spus franc că iubeşte Galaţiul pentru acumulările în timp ale unor comori de artă monumentală extrem de valoroase. "Sculptori cu nume mari care au lăsat urme aici m-au chemat şi mi-au capacitat la maximum dorinţa de a realiza o lucrare care să stea în rând cu celelalte", a mărturisit artistul bucureştean de origine.

Nicolae Ovidiu Popa susţine că şi-a ghidat şi arta după principiile pe care le-a adoptat în viaţă, considerându-se fericit că a putut să guste din darul ortodoxiei. "Un artist nu poate ajunge la maturitate decât transpunând aceste valori ale ortodoxiei. Prin urmare, arta trebuie să transmită iubire, trebuie să reprezinte frumosul şi să creeze bucurie în sufletul privitorului. Întotdeauna sunt foarte atent ca receptorul să nu meargă cu mintea către lucruri negative, atunci când se află în faţa lucrărilor mele", ne lămureşte sculptorul.

Lucrarea care va sta în rând cu cela aflate deja pe Faleză se va numi "Rugă" şi reprezintă trei personaje într-un joc de lumini şi umbre, cu mâinile îndreptate către cer, într-o rugă perpetuă.

"Cel care stă în faţa lucrării mele va face o simbioză cu ea. Cele trei personaje rămân să se roage pentru el, în continuare, chiar şi după ce va pleca din faţa lor. Dacă vor avea gânduri negative, lucrarea se va ruga în continuare. Există acest element extraordinar care se numeşte cateheză, iubirea mea dăruită, prin artă, altora", mai spune Nicolae Popa, cel care consideră că arta trebuie să aibă şi un rol educativ, nu să existe doar pentru ea însăşi.

Valentin Vârtosu, la curţile dorului

Valentin Vârtosu vine tocmai de la Chişinău, atras şi el de lucrările de pe malul dunărean, pe care le-a admirat, până acum, doar în albume.

În foto, "Dorumetrul dorumetrelor", de Valentin Vârtosu

"Am lucrat o piesă care face parte dintr-un ciclu  mai amplu - "Dorumetra". Am avut aici o experienţă deosebită: metalul mi-a dat posibilitatea să o ridic un pic mai mult pe verticală, dar şi să o pot desfăşura pe orizontală, mai cu seamă. Acest ciclu de lucrări îşi are pornirea de la fântânile cu cumpene, pe verticală şi orizontală, pe care eu le-am numit "Dorumetre". Acestea nu sunt altceva decât instrumente de măsurat dorul. Dorul de ţară. Lucrarea de la Galaţi este ultima din acest ciclu şi se numeşte "Dorumetrul dorumetrelor". A fost făcută cu mult drag, cu gândul la oamenii pe care i-am cunoscut aici, dar şi la cei pe care i-am lăsat acasă, dar nu în ultimul rând cu gândul la ţara noastră, România, cu speranţa că ea va fi odată şi-odată grămăjoară", ne-a spus Valentin Vârtosu.

Citit 4694 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2016 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.