Atenţie unde vă tatuaţi!

Atenţie unde vă tatuaţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu puţini sunt gălăţenii care s-au hotărât, brusc, că antebraţul, gâtul, spatele, gamba sau cine ştie ce altă parte a corpului lor ar arăta mult mai bine dacă ar avea pe ea un tatuaj. Şi cum saloane de specialitate s-au deschis abia de curând în oraş, mulţi şi-au lăsat pielea pe mâna celor care se pricep să „bată” astfel de desene pe piele şi o fac fără nici un fel de autorizaţie sanitară şi fără să ofere vreun fel de garanţie că procesul este unul sigur pentru sănătatea clientului.

E drept că a trecut vremea ancorelor tatuate pe antebraţe sau a numelor de amanţi şi neveste înşiruite pe umeri. Modelele sunt mult mai atractive, dar din păcate şi riscurile acestor bravade clandestine sunt mult mai mari.

„Cutare şi-a făcut şi nu i s-a întâmplat nimic” sau „E mai ieftin decât în oraş” sunt motive invocate frecvent de cei care recurg la artiştii de ocazie. Sfatul specialiştilor este însă cât se poate de clar: astfel de practici care nu pot fi în niciun moment verificate de autorităţile de sănătate sunt riscante şi ar trebui evitate, din cauză că nu întotdeauna schimbarea acului care penetrează pielea e garanţia siguranţei celui căruia i se face tatuajul.

Spre exemplu, dacă cerneala nu este introdusă în mod corespunzător sub epidermă, sau dacă organismul prezintă o reacţie alergică la substanţele respective sau la mănuşile de latex ale celui care aplică tatuajul (în situaţia fericită, în care acesta le poartă), la nivelul porţiunii de piele proaspăt tatuate poate apărea o infecţie locală. Dacă tumefacţia şi senzaţia de durere persistă este neapărată nevoie de un consult medical.

Din păcate, însă, infecţiile locale nu sunt cele mai mari probleme de sănătate pe care le-aţi putea avea în condinţiile în care aţi ales să vă faceţi un tatuaj în condiţii de igienă precară. Riscurile majore sunt cele de infectare cu HIV, cu hepatită B sau C, cu tuberculoză sau boli venerice - toate transmisibile prin sânge.

De asemenea, organismul persoanelor care au avut sau au probleme hepatice, boli ale sângelui, afecţiuni oncologice, diabet sau alte afecţiuni care scad imunitatea ar putea reacţiona negativ la operaţiunea de tatuare.

Ideal ar fi ca, înainte să vă hotărâţi să optaţi pentru un tatuaj, să cereţi şi sfatul unui medic în această privinţă. Acesta nu vă va putea interzice să o faceţi, dar va fi în măsură să vă prezinte riscurile operaţiunii.

În plus, dacă apelaţi la specialistul estetician, veţi afla şi care este preţul estimativ - evident mult mai mare decât cel de realizare al tatuajului clandestin - al îndepărtării desenului pe cale chirurgicală, cu laser.

Foto: NewsIn

Citit 1246 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.