Doar două toalete la 100 de copii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Atâtea grupuri sanitare ar fi avut Grădiniţa Nr. 3 Lieşti, conform proiectului, dacă nu intervenea primarul *

Tot mai mulţi bani publici se cheltuiesc anapoda, fără ca nimeni să fie tras la răspundere. Investiţiile făcute în unităţile de învăţământ sunt cel mai clar exemplu în acest sens. Licitaţiile sunt făcute de ISJ sau primării, proiectele de o firmă, o altă firmă câştigă licitaţia şi în cel mai bun caz duce lucrarea la bun sfârşit, dacă nu subcontractează unei alte societăţi.

Nimeni dintre toţi aceştia nu răspunde în mod expres pentru ceea ce face, pentru că vina se împarte şi în final nimeni nu mai repară ce s-a făcut greşit.

Iată un exemplu concret despre ceea ce vreau să spun. De foarte multe ori, directorii de şcoală sau primarii se plâng de proiectele prost întocmite pentru construirea sau reabilitarea şcolilor. Un astfel de caz ne-a semnalat primarul Lieştiului, Iulian Boţ, la Grădiniţa Nr. 3 din comună.

„La reabilitarea Grădiniţei Nr. 3, proiectul cuprindea două cabine de grup sanitar pentru copii, una pentru băieţi şi alta pentru fete, plus o chiuvetă şi una pentru educatoare plus o chiuvetă. Proiectul fusese făcut de SC Valmi SRL, pe vremea fostului primar. Am cerut constructorului pe socoteala primăriei să facă 7-8 grupuri sanitare şi măcar patru chiuvete”.

„Când a venit comisia de la Direcţia Sanitară mi-am dat seama că am făcut bine să măresc numărul lor. Conform normativelor nici nu mi-ar fi dat autorizaţie de funcţionare. Şi aşa s-a făcut o excepţie, că la numărul de copii pe care-i are grădiniţa era nevoie de încă două chiuvete în plus, faţă de cele pe care le-am pus eu”.

„Am luat şi eu legătura cu cei de la Valmi şi i-am întrebat: voi nu urmăriţi nişte normative când proiectaţi o grădiniţă? E normal ca în jur de 100 de copii să aibă doar două toalete şi două chiuvete? Mi s-a răspuns foarte senin: «Noi nu ştim normativele»”.

„Cine trebuie să le ştie, dacă nu firmele de proiectare? După ce lucrezi tu când proiectezi o şcoală? Cine-i verifică pentru modul în care-şi fac proiectele? Că bani se dau pe ele. Firma de construcţii spune că e vina proiectantului şi invers”, spune Iulian Boţ revoltat.

Şi cazuri asemănătoare sunt suficient de multe.

Citit 698 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.