În Galaţi se fură şi istoria/ Scara Moruzi, vandalizată de hoţii de fier vechi

În Galaţi se fură şi istoria/ Scara Moruzi, vandalizată de hoţii de fier vechi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Construită în 1874, pe timpul lui Alexandru D. Moruzi, scara monumentală este printre puţinele amintiri ale Galaţiului de altădată


Istoria Galaţiului pare să fie un bun de aruncat, atâta timp cât după anii ’90 au dispărut de-a lungul timpului statui, plăcuţe şi obiecte decorative ale clădirilor clasate deja ca fiind istorice sau care pot fi încadrate ca monumente istorice, dacă autorităţile şi-ar da mai mult interes. Pe de o parte ne confruntăm cu ignoranţa celor care se bucură de orice obiect care le-ar putea asigura un venit, cu riscul de a ne lipsi de memoria timpurilor apuse, pe de altă parte cu dezinteresul autorităţilor de a păzi şi de a asigura trăinicia acestora. Chiar dacă acum Galaţiul şi gălăţenii trăiesc mai mult din amintirea unui oraş cândva bogat, an peste an ne lăsăm tot mai mult prădaţi de tot ce am avut cândva bun.

Zilele acestea, gardul de protecţie al scării care face legătura între străzile Gării, Cuza şi Mihai Bravu, cunoscută ca „Scara Moruzi”, a fost vandalizat de patru stâlpi şi o bucată din bara orizontală.

"A fost construită în anul 1874, când Alexandru D. Moruzi, nepotul domnitorului Moruzi, era primar al oraşului. Era un mal de pământ care sprijinea platoul oraşului, făcând legătura între Vadul Bănceanu, devenit strada Heliade Rădulescu, în prezent strada Gării, cu uliţa Mihai Bravu. Alexandru Moruzi a consolidat acest mal de pământ cu piatră şi a construit cele două scări care scurtau drumul dintre oraşul de pe platou cu Valea oraşului şi gara care tocmai fusese dată în funcţiune", ne-a povestit consilierul Marius Mitrof, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Galaţi.

Clasarea scării ca monument istoric

Chiar dacă scara este reprezentativă pentru trecutul oraşului, datând din secolul XIX şi fiind construită de către Alexandru Moruzi, aceasta nu este clasată ca monument istoric, ceea ce face ca ea să nu intre în jurisdicţia şi atenţia Direcţiei pentru Cultură. „Porţiunea aceasta de stradă nu este monument istoric. Nefiind monument istoric, nu intră în atenţia instituţiei noastre, dar având în vedere memoria construcţiei şi cine a realizat-o, fireşte că ar trebui să avem mai multă grijă de ea. Direcţia pentru Cultură are în vedere clasarea acestei porţiuni, pentru că alcătuieşte o alee de promenadă a locuitorilor oraşului de la sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea”, ne-a mai spus consilierul Marius Mitrof. În anul 2006, autorităţile locale au refăcut gardul, tocmai pentru a păstra vie memoria trecutului. Au fost refăcute, atunci, treptele, gardul, frontonul susţinut de coloane, unde exista o fântână arteziană, dar şi sistemul de iluminat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, nu e prima oară când gardul este spart. "Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut. A fost reparat şi aşa vom face şi acum. Vom face o adresă Poliţiei Locale, pentru a spori numărul patrulelor în zonă", ne-a spus purtătorul de cuvânt.

Oraş furat pe bucăţi

De-a lungul anilor, Galaţiul a fost jefuit cu o hărnicie înspăimântătoare. Amintim în continuare numai câteva dintre afronturile şi furtişagurile aduse istoriei Galaţiului. Piesele din bronz ale ceasului uriaş din „turnul” clădirii Prefecturii, dar şi micile blazoane cu ancoră, tot din bronz, prinse în feroneria scărilor, au fost furate chiar în timpul lucrărilor de consolidare şi de reabilitare ale clădirii. Nu e de uitat nici sustragerea plăcii din bronz de la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, de pe Domnească, în locul ei fiind pusă o placă de marmură. Mai nou, a dispărut şi stâlpul cu plăcuţa indicatoare a recent inauguratei Pieţe "General Berthelot", din Micro 40. În plus, anumite statui au dispărut cu totul, cum este cazul sculpturii în bronz „Pacea", realizată, în 1962, de Florica Ioan, furată în 1996 de pe strada Navelor.

Prin urmare, poate că ar trebui ca autorităţile locale să acorde mai multă atenţie, dacă nu recuperării monumentelor reprezentative pentru istoria Galaţiului, cel puţin protejării celor care încă mai există.

Citit 3912 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Februarie 2014 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.