Atletico Madrid a pariat pe Horațiu Moldovan – este achiziția portarului român un transfer util pentru Los Colchoneros?

Atletico Madrid a pariat pe Horațiu Moldovan – este achiziția portarului român un transfer util pentru Los Colchoneros?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În luna ianuarie 2024, gruparea spaniolă din La Liga, Atletico Madrid, l-a legitimat și prezentat pe Horațiu Moldovan, portarul titular al naționalei României, cotat la 2.6 milioane Euro. Goalkeeperul activase până la acel moment în Liga I, la Rapid București, unde a apărat în 23 de partide (inclusiv un meci din Cupa României), acumulat peste 2000 de minute de joc.

Născut în Cluj Napoca, tânărul portar și-a început activitatea la clubul local CFR Cluj în 2017, fiind transferat în același an la FC Hermannstadt. Un an mai târziu, acesta apară poarta echipei Energeticianul, fiind achiziționat de clubul Ripensia în 2019. Până să ajungă la Rapid, în 2021, Moldovan a mai trecut și pe la echipele Sepsi OSK și UTA Arad.

Trei ani mai târziu, goalkeeperul român devine unul dintre cele mai răsunătoare transferuri, contra sumei de 800.000 Euro. Cu câteva zile înainte de transferul portarului la Atletico Madrid, coechipierul acestuia, Radu Drăgușin, se transferă în Premier League pentru 20 milioane Euro plus bonusuri, la Tottenham Hotspurs, confirmând valoarea în creștere a jucătorilor români.

Rezervă eternă pentru Jan Oblak sau viitorul titular în poarta echipei Atletico Madrid?

Fără prea multe meciuri azi, Horațiu Moldovan a fost adus ca soluție de rezervă pentru titularul incontestabil al porții celor de la Los Colchoneros, Jan Oblak. Cotat la 35 milioane Euro, goalkeeper-ul sloven în vârstă de 31 de ani, se numără atât printre cei mai buni jucători ai echipei Atletico, cât și în campionatul spaniol.

Adus în 2014 de la Benfica pentru suma de 16 milioane Euro, Oblak a apărat până în prezent în 33 de meciuri în toate competițiile în care este implicată echipa madrilenă. Are 6 prezente în Champions League, una în Supercupa Spaniei, 3 prezente în Cupa Regelui și 23 de prezente în campionat. Acesta a înregistrat peste 3000 de minute în toate aceste competiții.

Achiziția romanului Horațiu Moldovan a însemnat despărțirea clubului din Madrid de fosta rezervă a lui Jan Oblak, Ivo Grbic. Vândut pentru suma de 2.5 milioane Euro la formația Sheffield United, în Premier League, portarul croat deja a debutat la echipa sa, unde a acumulat 142 de minute. Spre deosebire de Grbic, Moldovan încă nu și-a făcut debutul într-un meci oficial, situație care poate reprezenta o problemă pentru acesta în vederea Euro 2024.

Având în vedere faptul că Oblak are 31 de ani și se află la apogeul carierei, iar Moldovan a împlinit 26 de ani este greu de crezut că acesta din urmă își poate permite să piardă echipa națională. Mai ales că, în campania de calificare pentru Euro 2024, acesta a jucat în 9 meciuri și este creditat cu prima șansă de a apăra în meciurile pe care România le va disputa în grupa E în Germania.

Ce cred specialiștii internaționali despre transferul românului la clubul Atletico Madrid?

Mutarea începutului de an pentru fotbalul din România se pare că se datorează faptului că rezerva de până acum a lui Jan Oblak nu a mai rezistat pe banca de rezerve. Moldovan se bucură de statutul său de portar titular al naționalei României și tocmai prestațiile sale din campania preliminară pentru Euro 2024 l-au adus în atenția clubului din La Liga.

Pe parcursul partidelor disputate în preliminariile pentru Campionatul European de Fotbal, reprezentativa națională a primit numai 5 goluri. Desigur, în cazul în care Horațiu Moldovan nu va acumula minute în poarta echipei Atletico Madrid, situația acestuia se va complica. În acest moment, pe lista selecționerului României, pentru postul de portar figurează Florin Niță (19 prezențe), Horațiu Moldovan (9 prezențe) și Ionuț Radu (4 prezențe).

În comparație cu Moldovan (fără minute la Atletico Madrid) și Ionuț Radu (180 minute la AFC Bournemouth), Niță este cel mai avantajat, având 1800 de minute în poarta celor de Gaziantep FK. Specialiștii din presa internațională consideră transferul lui Moldovan o mutare avantajoasă pentru clubul madrilen, dar care poate fi riscantă pentru român.

În situația în care Oblak nu va suferi vreo accidentare, acesta va continua să apere poarta echipei din Madrid în toate competițiile, indiferent de importanța acestora. Horațiu Moldovan a fost înregistrat pe lista UEFA pentru Champions League, dar șansele sale de a debuta în această competiție par reduse în acest moment. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în restul sezonului și dacă Moldovan își va face debutul până la urmă la Atletico Madrid.

 

(P)

Citit 730 ori Ultima modificare Joi, 15 Februarie 2024 10:13