FOTO/ "Dunărea noastră" a descoperit Bucovina. TURNEU IMPRESIONANT pentru amatori, cu amintiri memorabile
Foto: Foto Sonia Baciu

FOTO/ "Dunărea noastră" a descoperit Bucovina. TURNEU IMPRESIONANT pentru amatori, cu amintiri memorabile
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Tradiţii culturale, prietenie, lacrimi atât la câştigători, cât şi la învinşi, la o întâlnire între sute de iubitori ai tenisului de masă, în Sala „Siderurgistul”


Când spui tenis de masă şi ai apucat să trăieştii anii „generaţiei cu cheia de gât”, îţi vine în minte imaginea mesei de beton din curtea şcolii sau dintre blocuri, unde pe timpul vacanţei de vară şi nu numai te zbenguiai de dimineaţă până-n noapte. Între timp, masa de beton s-a ”adaptat” şi acum o poţi lua cu tine oriunde vrei, ocupând în totalitate o sală de sport, aşa cum a fost în Galaţi, la „Siderurgistul”.

O atmosferă foarte prietenoasă ne-a întâmpinat încă de la sosirea la Sala ”Siderurgistul”, unde am fost aşteptaţi cu pâine, sare şi un păhărel de tărie, numai bune de a aminti de ospitalitatea specific bucovineană.

Amfitrionul evenimentul sportiv şi cultural ”Dunărea noastră... descoperă Bucovina” a fost Marcel Giosan, un bucovinean stabilit de peste 20 de ani în Galaţi şi care a vrut cu această ocazie să facă legatura între oraşul de la Dunăre şi locul său natal aşa cum se cuvine, cu bucatele şi tradiţiile din Bucovina. ”La început am fost doar Dunărea noastră (n.r. - în 2014, turneul s-a desfăşurat în 29 iunie, când la Galaţi avea loc festivalul Dunărea noastră). Acum, bucovinean fiind, am vrut să ne extindem şi să descoperim împreună Bucovina”, a spus Giosan.

La competiţia desfăşurată la Galaţi, una dintre cele patru de clasa A+ din România, au participat în jur de 300 de amatori de tenis de masă din toată ţara, de la Arad la Constanţa, de la Suceava la Giurgiu, la trei categorii: începători, avansaţi şi open.

Într-o atmosferă încinsă, şi la propriu, şi la figurat, în care terenurile de handbal şi de volei păreau neîncăpătoare, am văzut lacrimile de bucurie ale câştigătorilor, dar şi pe cele de tristeţe ale învinşilor. ”Plâng pentru că pierd”, ne-a spus printre lacrimi Marius Tofan, un puşti constănţean de 11 ani, care a pierdut în faţa unui jucător matur, mult mai experimentat, dar care a avut parte de suportul celor din jurul mesei sale, chiar dacă printre ei se aflau şi potenţialii lui adversari.

Un polonez a câştigat Openul

Lukasz Klimas, un polonez stabilit la Ploieşti, a fost cel care s-a impus la categoria open, podiumul fiind completat de Sebastian Vasilache (Iaşi) - locul 2, Bogdan Roman (Arad) şi Eduard Ionescu (Constanţa) - locurile 3-4.

La amatori, clasarea a fost următoarea: Cristi Ciortescu (Iaşi) - locul 1, Camelia Mitrofan (Constanţa) - locul 2, Alexandru Amzu (Constanţa) şi Antal Deneş (Braşov) - locurile 3-4.

”Încă nu cred că este real ce am trăit la Galaţi. A fost un vis frumos, trăit cu ochii deschişi, cu inima strânsă şi cu o enormă bucurie. Sunt bucuros că am participat la acest concurs organizat ireproşabil... cineva spunea etalon... şi eu cred acelaşi lucru, este un etalon de organizare şi pentru acest lucru îl felicit pe Marcel (n.r. - Giosan) şi toată trupa sa de oameni inimoşi”, a declarat ”amatorul” Ciortescu.

La categoria începători, pe podium au urcat Lucian Firică (Constanţa), George Hanganu (Focşani), Ştefan Munteanu (Rm. Sărat) şi Paul Gasner (Iaşi).

Numărul mare de sportivi care au participat la Galaţi este ceva obişnuit în rândul amatorilor de tenis de masă, lucru care ne-a fost confirmat chiar de organizator. ”Aşa este la fiecare turneu, cu 300-500 de sportivi, în medie”, a mai spus Giosan.

Pe parcursul unui an au loc numeroase turnee de amatori, clasa B (locale), clasa A (regionale, aproximativ 80 pe an) şi clasa A+ (patru naţionale şi unul final, care de regulă se desfăşoară cât mai aproape de centrul ţării, anul acesta urmând să aibă loc la Târgovişte)

Foto Ioan Mureșan:

Foto Monica Zanet:

Foto Sonia Baciu:

Citit 2193 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iunie 2016 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.