UPDATE: Avram Iancu, nouă ore de înot continuu pe Siret și Dunăre
Foto: Sonia Baciu

UPDATE: Avram Iancu, nouă ore de înot continuu pe Siret și Dunăre
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

UPDATE, ora 19,00: Înotătorul amator Avram Iancu a încheiat cu succes antrenamentul pe Siret și Dunăre. După 9 ore de înot petroșăneanul, care a parcurs distanța de la Independența până în Galați - zona Elicei, a mai găsit energia de a zâmbi zecilor de gălățeni care îl așteptau pe faleză. Printre aceștia s-au aflat și cele trei copile ale acestuia (3, 10 și 11 ani), respectiv soția lui.

Am pornit dintr-o localitate a cărui nume este plin de istorie: Independența. Primele patru ore de înot au fost cele mai grele. A fost un drum lung și greu, dar când am simțit că vine greul mai făceam câte un sprint de 100 de metri și totul devenea mult mai ușor. A fost un antrenament foarte reușit. Ne-am atins toate obiectivele propuse. În primul rând a fost un prim antrenament foarte dur, pe Siret și pe Dunăre, apoi am reușit să sudăm echipa care a fost în spatele meu și alături de care voi parcurge întregul traseu de peste două săptămâni, aici mă refer la kaiacști și la cei care s-au implicat în această acțiune. Am putut să vedem cum ne-am sincronizat”, a declarat Iancu.  


Petroșeneanul Avram Iancu (41 de ani) vrea să-şi atingă un nou ”record” al performanței și să parcurgă Dunărea înot, de la izvoare până la vărsare. Astfel, în perioada 20 iunie - 20 august, va realiza o călătorie unică, care constă în parcurgerea înot a celor 2.860 km, echipat doar cu slip și cască, fără să poarte costum de neopren.

În permanență, acesta va fi însoțit de doi caiaciști, Valerică Rîmbu (Imbold Galați) și Ulise Galu (Brașov), una din misiunile acestora fiind de a-l feri pe înotător de cioatele din Dunăre.

Avram Iancu este primul român care a reușit să traverseze Canalul Mânecii, doar în slip și cască, în august 2016, la capătul unui efort de aproape 18 ore. Printre alte antrenamente, în iunie 2015 Iancu a înotat în Dunăre, de la Gropeni până la Galați, aproximativ 42 de km., în 10 ore și 15 minute.

Acum, înaintea marii încercării de a înota pe tot traseul Dunării, Avram Iancu doreşte să revină la Galaţi pentru un ultim antrenament. Astfel, el doreşte să înoate, marți, 6 iunie, pe cursul râului Siret, de la Independenţa până la vărsarea în Dunăre, urmând să iasă la mal în zona de la Elice, în jurul orei 17,00. Pe tot parcursul acestui antrenament, Iancu va fi însoțit de Rîmbu și caiaciștii de la Clubul Imbold. "Sunt caiaciști foarte experimentați pe Dunăre, unde au străbătut 2.500 de kilometri cu caiacul. La acest antrenament vom vedea cum ne sincronizăm și vom simula o zi de efort pe Dunăre", a declarat Iancu.

Acesta ar putea fi al treilea înotător care se aventurează pe Dunăre, de la izvoare până la Marea Neagră, dar primul care o face echipat doar cu slip și cască, fără costumul de protecţie din neopren. În anul 2000, slovenul Martin Strel a parcurs tot fluviul (cu costum și labe de înot) în 58 de zile, iar în 2006, canadianca Mimi Huges a înotat doar în costum, ajung la finalul cursei după 90 de zile.

”Voi face un antrenament crâncen pe Siret: voi înota aproximativ 40 km”, a declarat Avram Iancu.

Citit 1793 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2017 12:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.