MARATONUL Piatra Craiului, curs(ă) de supravieţuire

MARATONUL Piatra Craiului, curs(ă) de supravieţuire
Alergători gălăţeni, la ultima alergare montană a anului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Maratonul Piatra Craiului, organizat în prima sâmbătă din octombrie, an de an, încă din 2006, a avut parte, anul acesta, de un traseu puţin modificat faţă de ediţiile precedente, dar şi de cod portocaliu de ploaie, lapoviţă şi ninsoare. Astfel, cursa a devenit una de supravieţuire, ei făcându-i faţă, cu brio, şi un grup de gălăţeni, care s-au întors cu o experienţă inedită, dar mai ales cu poveşti de viaţă.

Antrenorul de atletism, profesor la CS Şcolar Galaţi, Marius Nicoară şi atleţii amatori Emanoil Apărece, Cătălin Florescu, Iuliana Lificiu şi Daniela Vodă s-au încumetat să ia startul cursei Maratonului Piatra Craiului (MPC), deşi pe lista de înscriere au fost mai mulţi.

"Am ales cum nu se putea mai bine, în plin cod de ploaie, lapoviţă şi ninsoare. Şi nu a fost chiar o glumă, traseu modificat şi mai lung, aproape 45 km în condiţii chiar vitrege, de mi-am pus toate întrebările existenţiale pe care alergătorii de cursă lungă le ştiu, doar că eu cred ca am avut vreme să mai găsesc vreo două. O cursă care nu a avut legătură cu alergarea montană, ci cu supravieţuirea mai degrabă şi cu lupta cu tine însuţi. Cred că am fost întrebată de vreo cinci ori: "Cum eşti?" Rău... "Abandonezi?" Nici vorbă... Cu toate că, sincer, mi-a trecut prin cap, aşa un gând răzleţ. Să faci coborâri pe pietre cu zăpadă, cu o gleznă buşită şi îngheţat de nu mai ştii ce nu poţi mişca. Din fericire pentru mine, am avut suport moral spre finalul cursei, şi îi mulţumesc lui John, mulţumesc şi pentru perechea de mănuşi primită pe traseu, cu toate că am avut trei perechi, nu au făcut faţă vremii, dar alergătorii sunt faini şi inimoşi", a spus Daniela Vodă, după cursă. Daniela a concurat la categoria +40 de ani şi s-a aflat la a treia ediţie, consecutivă, a MPC, dar mărturisea că aceasta a fost cu siguranţă cea care îi va rămâne cel mai adânc în suflet.

Tot ca o cursă de supravieţuire descrie maratonul şi Marius Nicoară, un împătimit al acestui gen de alergare, pe care l-a descoperit doar de câţiva ani. "A fost un ultra de supravieţuire. Dacă te opreai, te lua frigul, corpul nu se mai încălzea. De altfel, nu vremea a fost problema, chiar dacă la start erau 4 grade, iar pe munte erau grade cu minus, ci traseul, mai lung faţă de anii trecuţi, şi faptul că eram uzi şi îngheţaţi şi era o luptă să trecem de aceste stări", a mărturisit Nicoară.

Citit 2106 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2017 11:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.