Comemorarea victimelor Revoltei Anticomuniste de la Brașov, din 15 noiembrie 1987

Comemorarea victimelor Revoltei Anticomuniste de la Brașov, din 15 noiembrie 1987
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Plenul Parlamentului s-a reunit, luni, 14 noiembrie, pentru comemorarea victimelor Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 15 noiembrie 1987, în amintirea tuturor celor care s-au ridicat în orașul de sub Tâmpa să lupte pentru apărarea drepturilor individuale împotriva conducerii comuniste.

La 14 noiembrie 1987, muncitorii de la uzina Steagu Roşu din Braşov au primit salarii reduse, fără să le fie oferite explicaţii în acest sens de către reprezentanții conducerii. O parte dintre aceștia au refuzat să înceapă activitatea, lor alăturându-li-se şi ceilalţi muncitori sosiţi la lucru în dimineaţa zilei de 15 noiembrie.

După ce s-au adunat în faţa Palatului Administrativ şi au scandat împotriva conducerii întreprinderii, muncitorii au pornit în marş spre sediul Prefecturii, fiind susţinuţi şi de alţi braşoveni. Traseul a inclus sediul Comitetului Judeţean de Partid, unde nu au reuşit să obţină niciun rezultat în urma discuţiilor cu primarul. Protestul strânsese deja câteva mii de braşoveni, iar aceştia scandau împotriva conducerii de partid şi de stat. Pe acest fond, autorităţile au trimis trupele de intervenţie ale Securităţii, care au ocupat poziţii de luptă. În faţa baricadei acestora mulţimea s-a dispersat şi, în zilele următoare, au început arestările, potrivit www.memorialsighet.ro.

În perioada 16-25 noiembrie 1987, peste 190 de persoane au fost arestate şi cercetate la Braşov şi la Bucureşti. Pe 30 noiembrie 1987, în urma încheierii cercetărilor, 61 de persoane au fost trimise în judecată, pentru ca pe 3 decembrie să fie condamnate la pedepse cuprinse între 6 luni şi 3 ani de închisoare, prin muncă corecţională.

Foto: Agerpres

Citit 659 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2022 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.