Podgorica, Muntenegru

Podgorica, Muntenegru
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Podgorica, scris şi Podgoriţa, este capitala şi cel mai mare oraş din Muntenegru.

Aşezarea favorabilă a zonei, la intersecţia a două râuri, Ribnica şi Moraca, în aproprierea Câmpiei Zeta şi a Văii Bjelopavlici, a încurajat stabilirea locuitorilor aici. Oraşul se află aproape de staţiunile montane de schi alpin şi de staţiunile balneare de la Marea Adriatică.

Cu o populaţie de aproximativ 150.000 de locuitori, municipiul Podgorica ocupă 10 la sută din teritoriul Muntenegrului şi adăposteşte 30 la sută din populaţia ţării. Este centru administrativ, cultural şi educaţional.

La trei kilometri nord-vest de Podgorica se găsesc ruinele oraşului antic Diocleea, cunoscut în Grecia Antică, dinaintea şi din timpul Imperiului Român. Împăratul roman Diocleţian îşi are rădăcinile în aceste regiuni. "Duklja" este varianta slavă a vechii denumiri.

Când a fost fondat (înaintea secolului al XI-lea), oraşul se numea Birziminium. În Evul Mediu, era cunoscut sub numele de Ribnica.

Numele Podgorica a început să fie folosit începând cu anul 1326. Din 1946 până în 1992, oraşul se numea Titograd, în onoarea lui Josip Broz Tito, fostul preşedinte al Iugoslaviei.

Podgorica se află la o depărtare de 100 kilometri de cunoscutele staţiuni de pe litoral şi de foarte atractivele centre de turism hibernal de pe Bjelasica. Aşadar, în doar două ore de condus, schiul nautic poate fi înlocuit cu schiatul pe zăpadă. În apropiere de oraş se află şi lacul Skadar, care, alături de însorita Vale Zeta, formează o adevărată "grădina a raiului".

Zona este recunoscută şi pentru vinul de primă calitate şi deosebit de tămăduitor. De exemplu, aici sunt produse mărcile "Vranac" şi "Prokorden", respectiv cunoscuta ţuică de struguri "lozovaca" sau "apa vieţii", cum i se mai spune.

sursa: www.traveleuropa.ro        

Citit 5569 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Septembrie 2016 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.