„Bujor”, al doilea spectacol gălăţean al regizoarei Leta Popescu

„Bujor”, al doilea spectacol gălăţean al regizoarei Leta Popescu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Duminică, 2 iulie 2023, la ora 19.00, în Sala Mare, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" prezintă, în avanpremieră, spectacolul "Bujor", de Doru Vatavului, în regia gălăţencei Leta Popescu

Produs în perioada mai - iunie 2023, spectacolul va avea premiera la debutul stagiunii viitoare, astfel încât gălățenii plecați deja în vacanță să se poată bucura în număr cât mai mare de spectacol. Scenografia piesei poartă semnătura lui Bogdan Spătaru.

"Bujor" este al doilea spectacol pe care cunoscuta regizoare de teatru contemporan Leta Popescu, originară din Galați, îl montează la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", în cadrul "Proiect 9. Teatru românesc contemporan" și, totodată, spectacolul cu numărul șase din acest proiect.

Piesă scrisă special pentru teatrul din Galaţi

Textul piesei, care poartă semnătura lui Doru Vatavului, un tânăr autor dramatic, este scris special pentru trupa Teatrului "Fani Tardini", iar cei opt actori din distribuție sunt puși în valoare de regizoarea gălăţeană. Povestea domnului învățător Bujor este o poveste a anilor 2000, care ne vorbește, fără inhibiții sau încrâncenare, despre relațiile interumane, despre consecințe, despre iubire, într-o societate patriarhală în care subiecte ca intimitatea și educația sexuală sunt încă tabu, o societate în care mediul online ne-a acaparat, iar în tot acest timp copiii noștri se transformă în adolescenți, mult mai devreme decât realizăm.

"Tema din spectacolul «Bujor» este una delicată și vizează modul cum putem vorbi despre educația sexuală în școli. Cred că aici avem cu toții experiențe, mai ales la nivelul primelor lecții pe care le-am primit în acest sens în școală…, adică nicio lecție. Spre deosebire de «Vrabia», spectacolul anterior, în «Bujor» nu sunt poveștile mele. Sunt povești pe care Doru Vatavului le-a colectat din memoria lui, din discuțiile pe care le-am avut împreună, dar și din articole de presă. Într-un final, spectacolul ajunge să vorbească și despre conflictul de a discuta sau nu, în școli, despre alte orientări sexuale, iar Doru a făcut o cercetare serioasă pe această problematică și sunt câteva puncte în acest spectacol în care spectatorii o să se regăsească. Încercăm, prin acest spectacol, să aducem o schimbare, să facem un pas, pentru că eu cred că teatrul are și o valență educativă, este un instrument de dialog și cred că putem comunica despre aceste subiecte cu foarte multă atenție și tandrețe, două ingrediente pe care noi le și presărăm în spectacolul nostru", declară regizoarea Leta Popescu.

Citit 2736 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Iulie 2023 13:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.