Reprezentații de marcă în cadrul festivalului "Leonard"

Reprezentații de marcă în cadrul festivalului "Leonard"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În weekendul 11-12 noiembrie, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional "Leonard", Teatrul Național de Operă și Operetă din Galaţi aduce în faţa publicului două reprezentații de marcă.

Seria spectacolelor începe sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 19.00, cu un recital extraordinar intitulat "Stradivarius Baroque Tour op. 2", susținut de violonistul Răzvan Stoica, pianista Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius Orkest.

Răzvan Stoica este unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști români. A evoluat ca solist alături de mari dirijori și orchestre de renume mondial, susținând concerte în importante centre muzicale ale lumii. Câștigător al titlului de "Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani" în 2013, Răzvan Stoica este recunoscut pentru virtuozitate și pasiune, iar interpretările sale carismatice au captat atenția presei și a publicului deopotrivă. În 2009, a câștigat Marele Premiu al concursului "Strad Prize" (Salzburg, Austria), în urma căruia i-a fost oferită o vioară Stradivarius Ex-Ernst 1729.

Andreea Stoica și-a început cariera muzicală la o vârstă fragedă, debutând pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonică la doar 5 ani. Considerată de mulți un copil minune, talentul, tehnica impecabilă, virtuozitatea, profunzimea emoțională lirică și sensibilitatea interpretărilor i-au adus recunoașterea artistică.

Kamerata Stradivarius Orkest este un ansamblu tânăr și dinamic, format în anul 2010, din dorința lui Răzvan Stoica de a aduce pe aceeași scenă sunetul secolului al XVII-lea, prin apreciate și valoroase viori ale lumii realizate de marii lutieri. Ansamblul se bucură de o continuă ascensiune, concertând până în prezent în 28 de țări din Europa, America și Asia.

Poveste despre dragoste, război, credință și triumf

Duminică, 12 noiembrie, de la ora 18.30, soliștii, orchestra, corul și baletul teatrului, alături de câţiva oaspeți de marcă, îi invită pe gălățeni să vizioneze povestea de neuitat despre dragoste, război, credință și triumf a operei "Nabucco" de Giuseppe Verdi.

Preluând elemente tradiționale pe care le îmbogățește prin noi concepte melodice și structurale, Giuseppe Verdi a dus teatrul muzical pe o culme de popularitate fără precedent. Opera "Nabucco", compusă în 1841, reprezintă un moment important al începuturilor creației verdiene. În aceea perioadă, compozitorul, încă tânăr, suferise în numai câteva luni o crâncenă lovitură a destinului: cei doi copii și apoi soția sa, Margherita, muriseră. Suferința îl adusese în pragul disperării și al renunțării la muzică, dar propunerea directorului Teatrului "La Scala", Bartolomeo Merelli, care i-a predat libretul operei "Nabucodonosor", îi va schimba întreaga viață. Inspirat de un fragment din istoria biblică, despre înrobirea și suferințele poporului evreu, subiectul a trezit în sufletul lui Verdi dorința de a da glas suferințelor Italiei, asuprită la ceea vreme de dominația austriacă. Lucrarea a rezonat în sufletele compatrioților săi, ca un subiect de actualitate, astfel încât celebrul cor dramatic al robilor evrei, "Va, pensiero", va fi perceput ca imagine a suferințelor poporului italian asuprit, iar profeția lui Zaccaria despre căderea Babilonului a devenit mesajul de libertate și eliberare a Italiei. Discursul muzical organizat în ritmuri de marș, tempourile rapide, folosirea cu precădere a instrumentelor de suflat de alamă în orchestrație a însuflețit generații de spectatori.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim (Brașov), iar publicul va putea urmări în distribuție, alături de tânăra echipă a teatrului gălăţean, interpreți de marcă precum Ionuț Pascu (București), Madeleine Pascu (București), Antonia Cosmina Stancu (București) şi Iurie Maimescu (Chișinău).

Citit 1145 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2023 21:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.