Să ne revelionim cât mai mult! Minicronică la spectacolul „Nuntă la Roma”
Foto: Cornel Gingărașu

Să ne revelionim cât mai mult! Minicronică la spectacolul „Nuntă la Roma”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Se știe că „revelionul” vine în limba română din francezul „Réveillon” ( réveil - cu sensul de „trezire”, împreună cu „on”, ar fi, petrecăreț vorbind, ceva în genul „hai să ne mai trezim și noi, fără să mai dormim”!, sic, doar sărbătorind!), iar cea mai nouă montare a Teatrului Din Buzunar din Galați mobilizează cu voie bună, haz, dar și subtilă meditație spectatorii care, ca de obicei, umplu până la refuz mica sală din sediul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Este vorba de o adaptare după Pauline Daumale, poate mai puțin cunoscută, în ultimul timp, chiar și de către francofili, născută în Algeria în anii 1950, și care avea să se trezească propulsată la rangul de celebritate pariziană a anilor 1980, bucurându-se de o carieră teatrală impresionantă, atât ca actriță, cât și ca dramaturg. În original, textul s-a intitulat „Bonne Année toi-même!” („La mulți ani, ție însuți!”), existând chiar și o adaptare pentru televiziune (din 1994) în care rolul Hortense este interpretat chiar de către Pauline Daumale!

În spectacolul regizat de Sorin Misirianțu, inspirat și dezinvolt, ca întotdeauna, la Galați, Hortense este tot un oaspete, Ramona Gîngă, de la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila (neapărat să mergeți să o vedeți și în „Scene din viața Mariei Filotti”, recenta premieră din teatrul și orașul vecin!), care intră deplin în rolul unei doamne bine, din aristocrația ori burghezia mare sau mijlocie a Parisului (da, acțiunea este într-o noapte de An Nou în capitala Franței, iar nu în capitala Italiei, Roma eternă!), care își plănuiește să petreacă noaptea dintre ani cu presupusul logodnic, din lumea bună, a diplomației franceze, care i-a sugerat să facă nunta, cândva, la umbra Catedralei Sf Petru. Dar, fiind vorba de… teatru, încep loviturile de teatru, în Ajun instalația sanitară a Hortensei leșinând sau dedându-se la acte de terorism casnic, fiind chemat cavalerul vremurilor noastre, un instalator mai mult decât necesar oricui, care se dovedește a fi Doamna… Alex. În rolul ei/lui, cât p-aci să nu o mai recunoști, Isabela Oancea, și acest personaj având ceva probleme sentimentale cu soțul! Bărbații nu-și vor face cunoscută prezența pe scenă, dar vor fi destul de activi la telefon, pe această cale venind noi răsturnări de situație. Desigur, dacă nu luăm în considerare „rolul bărbătesc” jucat când macho, când sentimental… neutru (asta când coniacul „de la mama  lui” și șampania la fel de adevărată nu dau… aripi!) de către Isabela Oancea. Totul fiind în capitala gurmanzilor, veți degusta și celebra salata de boeuf, fiind martori și la cea mai rapidă consumare a unui castronaș de caviar! Atenție, să nu rostiți cuvântul „doctore”! Deoarece nu știm dacă mai apucați să întrebați: Ce se întâmplă, Dragă Doctore… Instalator!?

Bref, amor și teatru franțuzesc, în cheie bulevardieră: garantăm că se râde ori măcar se surâde aproape la orice replică! Da, (ei, nici) chiar așa! Ultimul cuvânt, nu este s…boiler, îl va avea Instalația!!! Care ne va spune tuturor: la multe țevi, la mulți ani, la multă iubire!

Respectându-se mottoul Comédie(i)-Française (instituția la propriu!) care este, în latină, „Simul et singulis” (care poate fi tradus ca „Fiți împreună și rămâneți voi înșivă”)!

N.R. Spectacolul se va juca pe 7 aprilie, ora 19,00, la Teatrul din Buzunar (Casa de Cultură a Sindicatelor, etaj 1, intrare Nord/dinspre Hotel Sofin). 

Bilete pe https://eventbook.ro/theater/bilete-nunta-la-roma și la casieria cinematografului Ioan Manole.

Citit 868 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Aprilie 2024 16:38

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro