Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Umbrăreşti

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Umbrăreşti
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Duminică, 14 ianuarie 2024, Asociația "La Blouse Roumaine" și Asociația Cultural-Filantropică "Ion T. Sion" au organizat, la Casa "Matei Toader" din satul Condrea (comuna Umbrăreşti), evenimentul cultural-artistic "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!", prilejuit de Ziua Culturii Naționale, ziua nașterii poetului de geniu Mihai Eminescu. Activitatea a fost moderată de Daniela Vlad, jurnalist, realizator de emisiuni radio-tv și, nu în ultimul rând, om de cultură.

Umbrăreștenii s-au putut bucura de prezența, în mijlocul lor, a primarului localității, Ionel Stratulat, precum și a unor personalități ale vieții culturale gălățene, precum: Nicuța Ardeleanu-Blaga, profesor de limba română la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna" din Galați, profesor Vasilica Țonu, îndrăgită artistă de muzică populară din Galați. Au fost prezenţi și scriitorii: Eleonora Stamate din Tecuci, frații preoți Ionel și Toderiță Rusu (ambii cetățeni de onoare ai comunei), Rozalia Rusu Dorina, Mioara Baciu, Mioara Ardieleanu şi Tudosia Lazăr, care au împărtășit cunoștințe legate de meritele părintelui limbii române, au recitat poeme, au exprimat gânduri şi trăiri dedicate poetului nepereche, interacționând activ cu elevii prezenți în sală, în ochii și în sufletul cărora străluceau iubirea de cultură, iubirea de Eminescu.

Grupul de cateheză al Parohiei Umbrărești I, condus de preotul Gheorghe Ioniță, înconjurat de copii și un număr mare de elevi ai celor două școli gimnaziale din Umbrărești, au fost principalii responsabili cu activitățile cultural-artistice: au cântat, au rostit poezii, au horit, au ascultat luările de cuvânt ale invitaților, au luat aminte la tot ceea ce e frumos, bun, valoros în cultura română!

Interpretele Alexandra Zaharia, Alexandra Gavrilă, Alessia Saulea și Antonia Ursu au întreținut atmosfera de sărbătoare. Maria Mădălina Lupu, membră a Ansamblului artistic "Topologul" din Țigveni, Argeș, elevă și colaboratoare a maestrului Gheorghe Zamfir, a susținut la nai, cimpoi, ocarină și fluier un recitalul de excepție, îndelung aplaudat.

Un mesaj emoționant a transmis și inginerul viticol pensionar Dan Tudose, cel care a organizat un muzeu inedit și impresionant la Umbrărești.

În premieră a avut loc un concurs de interpretare din poezia eminesciană, intitulat "Scrisoare către Eminescu", în cadrul căruia cei mai buni recitatori au fost premiați.

În final, a fost lansată cartea "Umbrăreștiul Cultural", cronică-sinteză a evenimentelor culturale și spirituale din comuna Umbrărești pe parcursul anilor 2018-2023, realizată de pr. Toderiță Rusu și oferită tuturor celor prezenți la activitatea cultural-educativă.

Citit 1253 ori Ultima modificare Vineri, 19 Ianuarie 2024 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.