Astăzi, Sfânta Teodora din Carpaţi

Astăzi, Sfânta Teodora din Carpaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Sfânta Teodora de la Sihla este cinstită pe 7 august şi s-a născută la Vânători, judeţul Neamţ, pe la 1650. Viaţă şi-a petrecut-o în rugăciune la Mănăstirea Vărzăreşti, în Munţii Buzăului. Când pericolele istorice din Ţara Românească s-au înmulţit, Cuvioasa s-a retras în Munţii Vrancei, apoi în cei ai Neamţului. În peştera din nordul Moldovei s-a rugat 20 de ani, astăzi locul fiind foarte căutat de pelerini. Nevoinţa Cuvioasei Teodora a fost cunoscută într-un mod neobişnuit. Egumenul de la Schitul Sihăstria a observat ceva neobişnuit în zborul unor păsări, care adunau firimituri din trapeza aşezământului, apoi se îndreptau spre Sihla. Egumenul a pus doi călugări să cerceteze zona. Urmând zborul păsărilor, călugării au descoperit peştera unde se nevoia Sfânta. Cuvioasa le-a mărturisit că postea de 40 de zile şi că doreşte să-şi mărturisească păcatele şi să se împărtăşească. Între 1725 şi 1730, în nordul Moldovei a fost înălţat Schitul Sihla, cu hramul Schimbarea la Faţă. În vremea imixtiunii statului rus în Ţările Române (1828-1834), Moaştele Cuvioasei au fost duse în Lavra Pecerska (Marea Lavră) din Kiev, cu menţiunea „Cuvioasa Teodora din Carpaţi”. Acolo sunt şi astăzi.

În judeţul Galaţi, 10.526 de Teodora şi Teodor

Nu mai puţin de 10.526 de gălăţeni poată numele Sfintei Teodora de la Sihla sau al altor sfinţi din vechime, cu nume teoforic. 1.750 sunt femei ce răspund la numele de Teodora, iar 1.472 sunt bărbaţi cu numele Teodor. Diferenţa de câteva mii este purtată de semeni care răspund la nume precum Tudor, Tudorel (2.125), Toader (1.827), Tudoriţa şi Tudora (1.345, respectiv, 486). Tot aici sunt „număraţi” şi cei care poartă nume derivate, precum Doru, Dora, Dorel, Dorina.

Theodor (Theodora) vine din greaca veche şi are la bază două cuvinte: „Theo”, care semnifică „Dumnezeu” şi „”doros”, care înseamnă „dar”, adică „Darul lui Dumnezeu”. În istoria mântuirii, avem mai mulţi sfinţi cu nume teoforic: Sfântul Mc. Teodor Tiron, Sfântul Mc. Teodor Stratilat; Sfânta Teodora Împărăteasa, care a trăit în veacul IX (în 867 a trecut la cele veşnice), prăznuită în 11 februarie. Românii o cinstesc astăzi pe Sfânta Teodora din Carpaţi, născută pe la 1650, în nordul Moldovei. Numele de Bogdan este varianta slavă a lui Teodor, iar Matei varianta semantică în ebraică.

Tuturor celor care răspund la aceste nume le dorim să-l poarte pe Dumnezeu în suflet şi "La mulţi ani!".

Citit 4346 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2012 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.