Eugen Holban expune după 50 de ani

Eugen Holban expune după 50 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sala „Nicolae Mantu” a Galeriilor de Artă găzduieşte o expoziţie inedită, realizată de plasticienii gălăţeni Eugen Holban şi Florian Doru Crihană. Dacă Florian Crihană ne-a obişnuit cu apariţii foarte dese pe simeze, în schimb, Eugen Holban a mărturisit la vernisajul de marţi seara că nu a mai simţit aşa emoţii de acum 50 de ani, de la precedenta sa expoziţie personală. De ce a aşteptat pictorul şi etnograful gălăţean o jumătate de secol până să expună din nou? „Eu m-am ocupat toată viaţa de etnografie şi în primul rând de arta populară. În momentul când am venit în Galaţi, cu acest gând am venit, să fac cercetare etnografică, dar să nu renunţ la creaţia proprie, să mă ocup de amândouă. Patrimoniul acesta formidabil ar fi fost pierdut şi mi-am dat seama că dacă eu nu fac ceva pentru a-l recupera, fac o crimă. Astfel am sacrificat din timpul creaţiei personale. Nu-mi pare rău pentru nimic, decât pentru obiectele pe care nu le-am mai putut salva. Sper ca, dacă mai am răgazul, să-mi pun la punct ideile, tot ce am gândit şi, în câţiva ani, să ne mai vedem în această sală”, a spus Eugen Holban, mărturisind că are 15 tapiserii realizate pe care speră să le poată prezenta cândva într-o expoziţie.

Cei doi au în comun libertatea imaginaţiei

La rândul său, Florian Doru Crihană a mărturisit: „Este o deosebită onoare pentru mine să expun alături de domnul Holban. Pentru organizarea acestui eveniment, dialogul nostru nu a avut mult de 50 de cuvinte, în care am făcut şi politică. Văzându-i lucrările, am fost impresionat şi am spus că trebuie să facem ceva pentru ca acestea să ajungă la gălăţeni”.

Criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei, referindu-se la lucrările semnate de Eugen Holban, a apreciat la vernisaj: „Cunoaşterea amănunţită a elementelor decorative şi simbolice, a elementelor obiectelor cercetate de-a lungul timpului, i-au influenţat într-o anumită măsură şi creaţia picturală. Forţă, expresivitate şi fineţe - acestea sunt câteva dintre calităţile suitei de lucrări prezentate de Eugen Holban”.

Referindu-se la celălalt protagonist, criticul de artă a declarat: „Florian Doru Crihană continuă, în această expoziţie, seria de lucrări inspirate de oraşul Bruges, având ca punct de reper, de această dată, berea de Bruges. Una dintre caracteristicile demersului lui Florian Doru Crihană este de a găsi - sau de a inventa - poveşti, mici istorii pe care le “traduce” în imagine. Istorii ciudate, insolite, fantastice, vesele sau uneori absurde, dar niciodată plictisitoare. Oferind privitorului două lumi total diferite, expoziţia celor doi plasticieni reţine atenţia atât prin ineditul ei cât si printr-o calitate comună: libertatea imaginaţiei”.

Expoziţia rămâne deschisă până pe 25 august şi poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, de la 10.00 la 18.00, iar sâmbăta de la 10.00 - 14.00 (duminica închis).

Citit 6506 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.