Direcţia pentru Cultură solicită finanţare pentru restaurarea a două monumente din Galaţi

Direcţia pentru Cultură solicită finanţare pentru restaurarea a două monumente din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rezervaţia arheologică Tirighina-Barboşi şi fostul Palat de Justiţie (Universitatea) ar putea fi reabilitate


Două monumente istorice din Galaţi, rezervaţia arheologică Tirighina-Barboşi şi fostul Palat de Justiţie, actualul sediu central al Universităţii „Dunărea de Jos”, au fost propuse de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu pentru a fi incluse în Planul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice din 2013, unicul instrument prin care Guvernul poate susţine financiar reabilitarea monumentelor istorice. Potrivit legii, Ministerul Culturii, în baza unor recomandări făcute de Institutul Naţional al Patrimoniului, întocmeşte o listă a monumentelor ce urmează a fi finanţate, ţinându-se cont de două principii de bază: stadiul de degradare şi importanţa clădirii. Dacă anul trecut judeţul Galaţi nu a avut inclus niciun monument istoric, în acest an Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu a trimis la Institutul Naţional al Patrimoniului cele două propuneri.

„Aşteptăm răspunsul de la Institutul Naţional al Patrimoniului cu privire la cele două monumente pe care le-am propus pentru integrarea în Planul Naţional de Restaurare, care se va derula anul acesta. Sperăm să intre amândouă sau măcar unul dintre ele”, a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu.

Potrivit acestuia, aproximativ o cincime din monumentele istorice existente în Galaţi şi în judeţ mai au nevoie de intervenţii pentru restaurare, iar două dintre aceste monumente sunt într-o stare deplorabilă. „Ne doare foarte mult situaţia sitului arheologic de la Barboşi, cum de altfel ne doare şi situaţia în care se află şi alte monumente. La solicitarea Ministerului Culturii s-a făcut o statistică şi ar fi vorba de 18 la sută dintre monumentele din judeţ şi 18 la sută dintre monumentele din municipiul Galaţi care ar mai necesita intervenţii pentru conservarea şi redarea strălucirii de altă dată. Avem două monumente în colaps, acestea  fiind Palatul Gheorghiu de pe str. Domnească nr. 24 şi Gara de la Frumuşiţa, la ambele fiind unele litigii”, a mai spus consilierul  de specialitate Marius Mitrof.

Citit 4828 ori Ultima modificare Duminică, 03 Februarie 2013 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.