Bienala Cezar Ivănescu

Bienala Cezar Ivănescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bienala de artă plastică Cezar Ivănescu a fost vernisată ieri, 8 mai, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Timp de o lună, vizitatorii expoziţiei pot vedea poezia lui Cezar Ivănescu reflectată în creaţii plastice dintre cele mai diverse: pictură, grafică, tapiserie, sculptură.

„Am conceput această expoziţie ca pe o colecţie de puncte de vedere ale artiştilor vizavi de poezia lui Cezar Ivănescu”, a explicat, în cadrul vernisajului, iniţiatorul bienalei, Alexandru Pamfil. Expoziţia cuprinde lucrări realizate de 25 de pictori, zece sculptori, opt graficieni, şapte artişti decoratori şi un fotograf, precum şi nenumărate documente, fotografii, diplome, medalii şi cărţi care au aparţinut autorului.

„Modul de concepţie al manifestării pune în valoare atât viabilitatea operei unui mare creator, cât şi ecoul pe care aceasta îl poate avea în percepţia artiştilor care operează cu imagini, indiferent de tehnica abordată. Opera lirică a lui Cezar Ivănescu - în care sensuri adânci, metafizice, un simţ al sacralităţii, al frumuseţii lucrurilor simple se împletesc, o operă continuând «linia regală a poeziei româneşti», aşa cum spunea poetul - oferă un bogat univers de corespondenţe spirituale creaţiei plastice. Aşa cum era de aşteptat, ansamblul lucrărilor este de o mare diversitate stilistică şi tehnică, ceea ce, din punct de vedere al unităţii expoziţionale, putea fi un risc. Nu s-a întâmplat acest lucru în primul rând datorită ştiinţei organizatorului de a face corelaţii care să susţină logica vizuală a expunerii”, este de părere criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei.

În cadrul vernisajului, au fost atribuite şi şapte premii pentru participanţii la bienală, pe mai multe categorii:

·    Premiul bienalei: Vintilă Mihăiescu;

·    Premiul juriului: Aurelia Călinescu;

·    Premiul pentru stimularea creaţiei tinere: Cristina Râmbă Hîrsescu; 

·    Premiul pentru pictură: Mariana Tomozei;

·    Premiul pentru sculptură: Alexandru Pamfil;

·    Premiul pentru grafică: Cornelia Nicolăiescu Burlacu;

·    Premiul pentru artă decorativă: Gheorghe Gogescu.

Citit 1184 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.