Masterclass, la Galaţi, cu CELEBRUL TENOR Vasile Moldoveanu (FOTO)

Masterclass, la Galaţi, cu CELEBRUL TENOR Vasile Moldoveanu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul Festivalului Internaţional „Leonard”, organizat de Teatrul Muzical cu acelaşi nume, din Galaţi, se va desfăşura, în perioada 9-15 noiembrie, un curs de măiestrie vocală susţinut de tenorul de renume internaţional Vasile Moldoveanu, una dintre cele mai mari voci de operă din lume.

Cine este Vasile Moldoveanu

Născut la Constanţa, în 1935, a studiat canto în Bucureşti şi a debutat la Opera Română, în 1966. Cariera sa în ţară a fost relativ scurtă, pentru că în anii ’70 a plecat la audiţii în Germania, unde a decis să rămână. Acesta a fost însă motivul condamnării sale la moarte, pentru „refuz al întoarcerii în ţară” şi „trădare de ţară”. Aşa că a preferat să stea departe de casă. Timp de peste 40 de ani a lipsit din România, însă a devenit celebru în Europa, unde a interpretat sute de personaje, pe cele mai mari scene. Este cunoscut şi faptul că, timp de peste zece ani, tenorul a fost românul cu cele mai multe apariţii la Metropolitan Opera din New York.

Galaţiul, al doilea oraş din ţară care îl are oaspete

Din 2010, de când a fost achitat definitiv, Vasile Moldoveanu revine în ţară cu plăcere, de fiecare dată când este chemat. Până acum a fost doar la Iaşi şi, acum, a venit la Galaţi, pentru prima dată, pentru a împărtăşi din experienţa sa tinerilor. Nu a avut timp să viziteze oraşul şi nici să facă cunoştinţă cu publicul gălăţean, însă s-a declarat fascinat de vocile pe care le-a auzit până acum la orele de canto. „Am descoperit voci foarte interesante, foarte frumoase. Aş vrea să lucrez cu oamenii aceştia, acum să vedem unde şi ce posibilităţi vom avea. Eu i-am recomandat mai departe, la agenţii importante. Vreau ca aceşti tineri să aibă o viaţă mult mai demnă”.

Citeşte şi: Festivalul Muzical Internaţional „Leonard” - La Galaţi, despre dragoste, cu Psalterion

Tinerii care învaţă de la maestrul Moldoveanul să devină mari artişti spun că este o onoare să lucreze cu el şi că se vede că tot ceea ce face face din pasiune şi cu multă dăruire. „Sunt foarte încântat. Chiar dacă dimineaţă devreme, am cântat primul, cu ajutorul sfaturilor dumnealui am reuşit să mă încălzesc fără prea mult efort. Este o experienţă unică, o onoare să lucrez cu un astfel de artist, care a cântat pe marile scene ale lumii. Mi se pare o persoană extrem de deschisă, care, chiar dacă este atât de mare, coboară la nivelul nostru, explică pe înţelesul tuturor. Este un om simplu, care nu se laudă”, ne-a spus Florin Petre, bariton la Teatrul Muzical „N. Leonard”.

La prima experienţă de acest gen se află şi Lăcrămioara Crihană, tot angajată a Teatrului Muzical, care ne-a spus: „Este foarte interesant şi îmi place să vin la cursurile maestrului Vasile Moldoveanu. Consider că avem foarte multe lucruri de învăţat de la dânsul, oricât de experimentaţi am fi. A fost un tenor deosebit, la vârsta sa poate să cânte excepţional. Este un artist adevărat”.

Cursurile tenorului Vasile Moldoveanu se desfăşoară în sala Aula Magna, din cadrul Facultăţii de Drept, în colaborare cu Facultatea de Arte de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

 

Citit 2344 ori Ultima modificare Marți, 11 Noiembrie 2014 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.