Galaţiul va avea un MUZEU AL COMUNISMULUI

Galaţiul va avea un MUZEU AL COMUNISMULUI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Legăturile lui Gheorghe Gheorghiu Dej cu Galaţiul


"La jumătatea acestei luni, Radu Preda, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, va susţine o conferinţă la Muzeul de Istorie, unde se va discuta şi despre un proiect foarte important: Muzeul Comunismului pentru regiunea Dunării de Jos, zonă mai importantă decât alte regiuni de concentrare - aici au fost şi lagăre de concentrare, şi spaţii de deportare, aici au fost deportaţi şi saşii din Banat etc.”, a declarat, la o lansare a ultimelor volume scoase de Editura Muzeului de Istorie Galaţi, redactorul-şef al revistei muzeului, lector dr. George Enache. "Astăzi, fostul sediu al Securităţii [situat vizavi de Facultatea de Mecanică] este în custodia Universităţii „Dunărea de Jos”. Se intenţionează să se depună un proiect de restaurare şi o colaborare cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului”, a mai spus Enache.

Un Dej de 200 kilograme va străjui intrarea

Despre o expoziţie permanentă dedicată perioadei comuniste aflasem şi dintr-o discuţie anterioară cu directorul Muzeului de Istorie, prof. Cristian Dragoş Căldăraru. Muzeul a intrat şi în posesia unei piese serioase de expoziţie: bustul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, conducătorul comunist al Republicii Populare Române, bust despre care se credea că a fost furat.

Fotograful Nicolaie Sburlan surprinsese, în zilele revoluţiei din decembrie ˝89, cum patru persoane cărau bustul cu un căruţ de butelie şi a presupus că fusese furat şi dat la topit. Muzeograful Adrian Zăinescu a aflat însă că Primăria îl păstrează într-o magazie şi a informat conducerea muzeului.

Cam aceasta este odiseea postdecembristă a bustului în greutate de 200 de kg, care, spunea directorul muzeului, ar putea fi plasat la intrarea în clădirea de pe Domnească, unde la etajul întâi ar putea funcţiona o expoziţie dedicată unei retrospective a comunismului. Vom putea vedea astfel expuse costume de pionier, haine mohorâte purtate în epoca frigului din case şi a cozilor nesfârşite la orice, de la lapte la gheare („tacâmuri”) de pasăre, aparate de radio şi televizoare vechi, bibelouri şi kitschuri specifice, fotografii vechi, sticle de lapte şi de ulei, conserve, cico, pe un fond de muzică "patriotică".

Dej, sifonarul, navele şi Combinatul

Sunt cunoscute legăturile speciale ale lui Dej cu Galaţiul, dictatorul comunist înfiinţând aici Combinatul Siderurgic, care i-a purtat o vreme numele, şi învăţământul superior de construcţii navale, prin detaşarea la Galaţi a profesorilor de la alte facultăţi din ţară, ordonând construcţia primelor blocuri destinate profesorilor şi specialiştilor. Dej a fost căsătorit cu o gălăţeancă, de care a divorţat ulterior, socrul său fiind un sifonar de pe strada Balaban, acum Caragiale. Liderul comunist a stat ascuns, în perioada ilegalităţii, într-una din casele omului de afaceri Ştefan H. Ştefan, primar al oraşului. În plus, clădirea din dreapta vechii gări feroviare, din părculeţul unde fusese plasat, până la revoluţie, panoul „fruntaşilor în întrecerea socialistă”, avea pe zidul intrării o placă de marmură care amintea despre prezenţa lui Dej la Galaţi.


CITEŞTE ŞI: CÂT COSTĂ să vizitezi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine din Galaţi

Citit 2756 ori Ultima modificare Joi, 12 Februarie 2015 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.