Corcodelul, vedeta lunii aprilie la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii

Corcodelul, vedeta lunii aprilie la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că luna aceasta este dedicată păsărilor, exponatul din aprilie la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi este corcodelul mare (podiceps cristatus), specie de pasăre acvatică, răspândită în Europa şi Asia, la noi în ţară fiind întâlnită în special în Delta Dunării.

Corcodelul mare preferă apele dulci, stătătoare sau lin curgătoare, cu adâncimi între doi şi cinci metri şi brâu de stuf. În afara perioadei de reproducere, preferă ape întinse, chiar marea, putând fi găsit la distanţe mai mari de mal. În perioada martie-aprilie, corcodelul mare practică un ritual de împerechere de o rară frumuseţe, care începe cu poziţionarea păsărilor faţă în faţă, cu mişcări ale capului stânga-dreapta, femela înspre dreapta şi masculul înspre stânga, apoi invers, cu umflarea favoriţilor din lateralele capului şi zburlirea ciufului. Mişcările sunt urmate de un salt în paralel pe luciul apei cu corpul în poziţie verticală şi gâtul arcuit în jos.

Este o specie migratoare, însă în sudul ţării şi în Delta Dunării poate fi, în funcţie de îngheţarea apelor, chiar sedentară. Iernează în ţinuturile limitrofe Mediteranei. Se întoarce în luna martie în ţara noastră, iar plecarea poate începe din august şi se întinde până la îngheţarea apelor.

Exponatul lunii aprilie va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii până pe 30 aprilie.


CITEŞTE ŞI: Exponat nou la Grădina Botanică

Citit 1041 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2015 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.