INTERVIU cu decanul Teodor Niţă/ Facultatea de Arte se mută în casă nouă

INTERVIU cu decanul Teodor Niţă/ Facultatea de Arte se mută în casă nouă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Facultatea de Arte a intrat într-un proiect internaţional cu Universitatea de Stat şi Teatru din Milano, Universitatea şi Teatrul din d’Avignon, Franţa şi Teatrul “N. Leonard”


Privită cu mari doze de scepticism din partea multora din comunitate, Facultatea de Arte, cea mai tânără de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, împlineşte deja 12 ani de la înfiinţare. Despre ce au făcut până acum, dar şi despre planuri de viitor, ne vorbeşte Teodor Niţă, părintele şi decanul Facultăţii, care nu vede parcursul acesteia în afara Teatrului Muzical, al cărui director tot el este. “La momentul 2003, când am apărut în Galaţi, am stârnit zâmbete, chiar ironii. Ba chiar un fel de blocadă din partea artiştilor consacraţi, care s-au străduit să împiedice înfiinţarea la Minister. Acum sper că toată lumea a înţeles cât de importantă este această Facultate aici şi care e legătură dintre ea şi Teatrul Muzical <<Nae Leonard>>”, spune Teodor Niţă.

"Cum îi sădim aici, aşa îi avem în teatru"

Facultatea a adus un plus valoare în teatru: artiştii gălăţeni şi-au desăvârşit studiile, majoritatea având Şcoala de Artă sau Liceul de Artă <<Dimitrie Cuclin>>. Apoi, profesorii care au venit la Facultate s-au specializat, au stabilit relaţii profesionale şi artistice interesante prin Erasmus, care se văd acum în colaborări pe scenă. Iar studenţii de la Arte, secţia muzică, participă la spectacolele Muzicalului încă din primul an. “Graţie lor, avem acum cea mai completă şi tânără echipă de solişti, care ne permite să punem în scenă operetă că nimeni altundeva în ţară”, explică decanul Facultăţii şi directorul Teatrului Muzical. De altfel, Programul de Studiu Muzică a fost inclus, la ultima evaluare universitară, în categoria A, alături de Bucureşti şi Cluj, iar studenţii la canto au făcut Masterclass cu Leontina Văduva şi Vasile Moldoveanu. “Nu avem cifre mari de şcolarizare, însă până acum am avut o concurenţă de doi pe loc, ceea ce înseamnă că Facultatea e necesară. Există câteva nume cu care ne mândrim şi care vor pleca din Galaţi: Florin Guzga, Adelina Diaconu, Florentina Soare, Mihaela Alexa, Florin Bobei, Adrian Mărgineanu. Vă garantez că de ei veţi mai auzi”, spune Niţă. 

Filarmonică Universitară şi un nou masterat

De anul acesta, Facultatea de Arte a intrat într-un proiect internaţional cu Universitatea de Stat şi Teatru din Milano, Universitatea şi Teatrul din d’Avignon, Franţa şi Teatrul “N. Leonard”. Conform acestuia, pe scenele celor trei teatre se va monta o operă contemporană, compusă de cei care fac parte din proiect, care se va juca cu studenţii celor trei universităţi. Tot de anul acesta, Artele vor derula un nou masterat: se numeşte Teoria şi practica spectacolului de operă şi este destinat celor care vor să-şi desăvârşească tehnica vocală. “Pe viitor, îmi doresc la Galaţi o Filarmonică Universitară, care se poate face cu artişti de la Teatru Muzical şi studenţii noştri. Putem susţine spectacole periodice în sala Aulă Magna a Universităţii, pe care eu vreau să o văd transformată, cu investiţii minime, într-o sală de spectacole veritabilă. Aici am putea da concerte de pian. Iar studenţii noştri şi-ar putea face practică pe scena Aula Magna”, spune Niţă. Tot el mai promite studenţilor un sediu nou, care e deja în amenajări. “E o clădire modernă, la ieşirea din Galaţi, iar atelierele de pictură vor fi la ultimul etaj. E o panoramă superbă: se vede Dunărea până la Reni”, explică decanul Facultăţii.

Pentru cei de la Actorie, decanul nu are decât cuvinte de lăuda, mai ales de când în rândul cadrelor didactice au intrat cei doi tineri actori Florin Toma şi Radu Horghidan.


CITEŞTE ŞI: INTERVIU cu un traducător cu parfum de Premiul Nobel

Citit 2695 ori Ultima modificare Luni, 06 Aprilie 2015 22:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.