Cărţi ale gălăţenilor, peste Prut. Peste 1.000 de volume au ajuns, de la Galaţi, la Cahul

Cărţi ale gălăţenilor, peste Prut. Peste 1.000 de volume au ajuns, de la Galaţi, la Cahul
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Sute de gălăţeni au scos din biblioteca personală titluri din literatura românească pentru basarabenii din Republica Moldova. Peste 1.000 de cărţi au trecut Prutul, iar astăzi se regăsesc pe rafturile bibliotecii „Andrei Ciurunga” din Cahul. Donaţiile au fost făcute în cadrul campaniei „Carte pentru Basarabia”, organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012. Organizatorii spun că donaţiile gălăţenilor au depăşit limita aşteptărilor, iar asta îi determină să se pregătească pentru o nouă ediţie a campaniei.

Cărţi româneşti pentru „bibliotecile chirilice”

Dominaţia sovietică a lăsat o amprentă puternică în bibliotecile de peste Prut, unde, şi după mai bine de două decenii de independenţă, se pot găsi mai multe cărţi în limba română, scrise cu alfabet rusesc, decât cele cu alfabet latin. „Campania „Carte pentru Basarabia” a fost una naţională. Acţiunea 2012 a colectat cărţi româneşti pentru cele mai mari oraşe de peste Prut, iar Filiala Galaţi a decis să meargă la Cahul, pentru că ne leagă foarte multe lucruri de acest oraş. Şi biblioteca judeţeană „V. A. Urechia” donează cărţi bibliotecii „Andrei Ciurunga”, însă mai există un deficit. Distinsele doamne de la Cahul ne-au spus că biblioteca încă este „ostatică” a grafiei chirilice şi este nevoie de fond de carte românească. "Cărţile cu grafie chirilică sunt şi foarte vechi, iar tânăra generaţie nu mai este atrasă de rămăşiţele sistemului sovietic. Acum sperăm ca efortul nostru să fie apreciat de cititorii de la Cahul, pentru că ei sunt măsura muncii noastre. Dacă se vor năpusti asupra cărţilor româneşti, înseamnă că ne-am atins scopul”, mărturiseşte Laurenţiu Vasile, coordonatorul Acţiunii 2012, Filiala Galaţi.

„Gălăţenii ne-au motivat să mai planificăm o ediţie”

Deşi organizatorii campaniei „Carte pentru Basarabia” nu au împânzit oraşul cu foarte multe afişe, generozitatea gălăţenilor a fost debordantă. „Cărţile de beletristică şi cele de specialitate erau aduse zilnic la sediul nostru. Gălăţenii de toate vârstele, pornind de la liceeni şi până la pensionari, s-au implicat foarte activ în campanie. Noi am donat cărţi pentru Republica Moldova şi anul trecut, însă nu am reuşit să colectăm atât de multe. Anul acesta, gălăţenii au înţeles mesajul nostru şi ne-au motivat să planificăm deja o nouă ediţie. Mai avem câteva sute de cărţi, pe care le-am fi dus acum la Cahul, însă nu vroiam să riscăm la graniţă, pentru că anii precedenţi am avut experienţe mai puţin plăcute”, spune Laurenţiu Vasile.

Campania „Carte pentru Basarabia” s-a desfăşurat în cele mai mari oraşe din România, încurajând parteneriatele cu librării, edituri şi donatori persoane fizice.

Foto Ruxandra Podlisnic

Citit 1706 ori Ultima modificare Luni, 27 Iulie 2015 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.