O pictură a muzeului gălăţean de artă, expusă la Londra. Un singur român selectat

O pictură a muzeului gălăţean de artă, expusă la Londra. Un singur român selectat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"The World Goes Pop" ("Lumea merge (pe curentul) pop"), expoziţia deschisă pe 17 septembrie, şi care se va afla pe simeze până în ianuarie 2016, la celebra galerie de artă „Tate Modern” din Londra, găzduieşte şi o lucrare din patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi: „Chitaristul”, care poartă semnătura unui artist important, Corneliu Brudaşcu.

Expoziţia se doreşte o reverenţă adusă fenomenului pop-art al anilor ´60-´70, prin prezentarea a 160 de lucrări ale unor plasticieni din Europa, America Latină, Asia şi Orientul Mijlociu, între care a fost selectată doar o singură lucrare a unui artist român.

La 77 de ani, Corneliu Brudaşcu (în fotografie, la expoziţia londoneză) a fost prezent la vernisaj cu o selecţie de lucrări din patrimoniului Muzeului de Artă Cluj, Muzeului de Artă Vizuală Galaţi şi al colecţiei Hendrikse din Olanda.

Un artist foarte bine vândut

Născut într-o comună a judeţul Salaj, Corneliu Brudaşcu a absolvit Institutul de Arte Plastice din Cluj. Site-ul fabricadepensule.ro îl descrie pe artistul clujean cu atelier în cartierul… Grigorescu, expus în muzeul gălăţean încă din anii ´70, drept „una dintre figurile emblematice ale neoavangardei anilor 1970 şi unul dintre foarte puţinii artişti români a cărui operă timpurie poate fi integrată expresiei picturale de factură Pop Art”, după cum scria criticul de artă şi curatorul clujean Maria Rus Bojan.

Site-ul arzindex.ro vorbeşte despre “cel mai bine vândut plastician din Cluj-Napoca”, cu lucrări vândute chiar înainte de a fi terminate. "Corneliu Brudaşcu, „un Velázquez al românilor”", scrie criticul şi publicistul Veronica Marinescu, în „Curierul Naţional”, din 5 ianuarie 2011, adăugând că artistul este „unul dintre maeştrii discreţi ai artei româneşti contemporane”.

Citit 2642 ori Ultima modificare Marți, 22 Septembrie 2015 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.