ANIVERSARE/ Emilia Savu - trei decenii pe scena noastră muzicală

ANIVERSARE/ Emilia Savu - trei decenii pe scena noastră muzicală
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Solistă de Revistă, profesoară, membră într-un band, artista a lăsat Ardealul pentru Teatrul “N.  Leonard”!

“Fix 30 de ani pe scenă!” – chiar aşa mi-a spus doamna Emilia Savu, solistă a Teatrului Muzical „N. Leonard”. Născută la 7 decembrie 1959, Emilia Eugenia Savu cântă la Muzicalul gălăţean exact de pe 9 noiembrie 1985. Plecase din Târgu Mureş ca să participe la festivalul muzical „Steaua Dunării”, unde cucerea nu numai marele trofeu, dar a fost remarcată aici de regretatul Ionel Miron, solistul de renume, şi de Gelu Mihăilă, apreciat dirijor, instrumentist şi compozitor, care i-au propus pe loc să rămână în teatru. Şi a rămas. 26 de ani a fost solistă în trupa de revistă a teatrului liric gălăţean. Se poate mândri şi cu un fiu, acum de 23 de ani, care a urmat în copilărie studii de pian şi a ajuns... la Institutul de Marină.

A absolvit facultate la 50 de ani

Artista a avut curajul să se apuce de studiu la vârsta când deja confirmase în faţa publicului şi, uite că a absolvit şi Conservatorul de Artă gălăţean în 2010, adică la aproape 50 de ani.

La Revistă a fost ca în familie: „Am avut colegi dragi, am avut aici roluri dragi şi, dacă o să mor, mor ca solistă de revistă!” De patru ani, a fost transferată însă într-o zonă teatrală nouă, în trupa de operă. „Sufeream până la sânge! Eram pe un teren viran pentru mine. Mutarea mea venise aşa, ca o pedeapsă nemeritată. A fost crâncen la început, dar am găsit şi acolo colegi foarte strâns uniţi.” Împreună, au avut parte şi de frumoase turnee peste mări şi ţări, de care nu s-ar fi bucurat la Revistă: în 2013, au cântat o lună în Olanda, cu „Aida”, apoi puţin şi în Belgia, în Luxemburg. Îşi aminteşte cu emoţie: „Cântam cu lacrimi în ochi! Erau acolo săli uriaşe, cu câte trei nivele de balcoane. Şi erau pline în fiecare zi, chiar şi lunea!”  A făcut parte din cor, alături de soliştii din Italia.  Gălăţenii nu mai cântau, ca acasă, numai în weekend, ci zilnic, ostenitor, dar frumos, căci aplauzele acelea răsplăteau orice efort.

Dar artista continuă să cânte, în afara teatrului, cu o pasiune specială: de câţiva ani face parte din trupa „Atlantic band”, care evoluează seara pe vasul restaurant „Malnaş”. Bateristul trupei de rock este chiar patronul Marcel Bejenaru, cunoscut pentru tinereţea sa muzicală. Vara, solista însoţeşte cealaltă navă a bateristului, „Kaptan”, ca să cânte o lună întreagă la Neptun, pentru turişti. Dar atunci când delfinii fac nebunii nemaivăzute în prova, artista aruncă microfonul şi fuge să-i admire…

Profesoara dă artă mai departe

Emilia Savu este profesoară de canto muzică uşoară la Şcoala de Artă a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” şi micuţii elevi ai profesoarei deja „se văd”! La şapte ani, Mara Medeleanu cucerea Locul I, la fel şi Bianca Miron, la Festivalul concurs gălăţean „Ceata lui Piţigoi”. Andra Răzăşanu ocupa acelaşi loc, recent, în capitală, unde profesoara ei primea Diploma de excelenţă.  

Profesoara rămâne însă la prima sa dragoste: „Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat prieteni buni în teatru! Pentru mine, Galaţi înseamnă teatru şi teatru înseamnă Galaţi. Nu se pot separa! ”  

Citit 2348 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Noiembrie 2015 16:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.