CRONICĂ DE CENACLU. ”Parfumat” cu argouri
Foto: Sursa foto: Facebook (Librăria Donaris)

CRONICĂ DE CENACLU. ”Parfumat” cu argouri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Lebăda neagră" este titlul cărţii pe care Andrei Velea a prezentat-o în deschiderea serii de cenaclu. Cartea scrisa de Nassim Nicholas Taleb are subtitlurile: "Impactul foarte puţin probabilului" şi "Despre robusteţe şi fragilitate". Născut în Liban, Taleb este printre puţinii care au anticipat criza din 2008. Cartea contestă, printre altele, matematica aplicată în finanţe şi Premiul Nobel ce se acorda pentru specialiştii în economie şi finanţe etc. (...)

"La un moment dat s-a băgat în seamă, zicându-ne că a citit şi el o cărţulie. Ne-a arătat apoi cu degetele cât era de groasă. "Care era titlul?", l-am întrebat, ştiind cât era de bătut în cap. Ne-a privit buimac câteva secunde, neînţelegând. "Ce scrie pe copertă?", l-a mai întrebat cineva. Şi-a încreţit sprâncenele, uitându-se la bombeuri, iar după ce s-a scărpinat în cap, ne-a spus dintr-o suflare: "O viaţă". "Cine-i autorul?", nu l-a slăbit Izu. De data asta, şi-a dus o mână la falcă, de parcă-l dureau mahmudelele, şi a început să bâţâie din bostan. De atâta efort, pe frunte îi apăruseră broboane de sudoare. Când nu se mai aştepta nimeni, a început să silabisească: "Gui de... de... de... Gui de M... M... Gui de Marangui". Noi toţi, îţi dai seama, eram pe burtă de atâta râs. (...)" (Ioan Gh. Tofan - "Pe malul de lut al fluviului")

Din cartea lui, Ioan Gh. Tofan a citit un fragment din capitolul "Răfuieli de cartier", în care autorul se face remarcat printr-o bună oralitate şi prin abundenţa de argouri de stradă din limbajul anilor '60, dar şi din actualitate.

„Acţiunea şi descrierile arată un oraş care nu diferă mult de cel de azi, cu excepţia unui parfum de epocă ce întregeşte atmosfera acelor vremuri." (Marius Chiru)

„Remarcabilă naturaleţea stilului; prea multe cuvinte de argou necunoscut - trebuie un echilibru şi în acest sens; să nu confunde autorul cu personajele” (Violeta Ionescu)

„Se concentrează prea mult pe scoaterea în evidenţă a limbajului argotic; trebuie selectat esenţialul în scris, altfel se pierde foarte mult din atmosfera povestirii.” (Cristina Dobreanu)

„Limbaj viu, multă oralitate; unele explicaţii sunt prea tehnice şi disonante; are prea multe de spus, este foarte fidel informaţiei, şi asta îl poate dezavantaja în detrimentul aspectului literar al textului” (Andrei Velea)

Astăzi, la ora 18,00, va citi Victor Cilincă, iar Violeta Ionescu va prezenta flashul literar.

Citit 783 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2016 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.