Carnet de membru al Partidului Nazist pe numele răposatului prinț Bernhard al Olandei

Carnet de membru al Partidului Nazist pe numele răposatului prinț Bernhard al Olandei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Descoperirea unui carnet de membru al Partidului Nazist pe numele răposatului prinț Bernhard, un german care s-a căsătorit în familia regală olandeză în anii 1930, a declanșat un scandal național în Olanda, relatează Reuters, citată de Hotnews.

Prințul Bernhard, bunicul actualului rege olandez Willem Alexander, a murit în 2004. El a negat constant de-a lungul anilor, inclusiv „cu mâna pe Biblie”, că a fost membru al Partidului Nazist, deși a admis că a fost membru al câtorva unități militare afiliate partidului condus de Adolf Hitler, susținând însă că acesta era un lucru obișnuit pentru bărbații germani de vârsta sa la momentul respectiv.

Deși suspiciunile privind apartenența sa la Partidul Nazist, denumit oficial Partidul Muncitoresc Național-Socialist German (NSDAP), au planat asupra lui până în momentul morții sale, „descoperirea carnetului original de membru NSDAP al prințului Bernhard face parte dintr-un nou capitol dureros al istoriei olandeze”, a declarat vineri Centrul Israel pentru Informare și Documentare (CIDI), cel mai cunoscut ONG olandez pentru combaterea antisemitismului.

Organizația a cerut ca Institutul pentru Studierea Războiului, Holocaustului și Genocidului din Olanda (NIOD) să declanșeze o investigație asupra subiectului. „Nu faptul că Bernhard a fost membru este ceea ce șochează: majoritatea olandezilor se așteptau deja la asta. Dar faptul că a continuat să nege acest lucru până la moartea sa atârnă mult mai greu asupra oamenilor”, a declarat CIDI într-un comunicat remis presei.

Guvernul olandez a respins deocamdată apelurile la declanșarea unei investigații, dar au confirmat autenticitatea descoperirii carnetului de membru al NSDAP al prințului Bernhard.

Carnetul de membru al NSDAP, care arată că Bernhard s-a alăturat Partidului Nazist în 1933, a fost descoperit de către istoricul Flip Maarschalkerweerd. Acesta a declarat pentru postul public olandez NOS că a fost surprins că prințul a păstrat carnetul pe care a negat că l-a avut vreodată.

Citit 341 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2023 18:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.