Netanyahu: „Israel e în război”. „Mii de rachete” trase de gruparea Hamas din Fâșia Gaza

Netanyahu: „Israel e în război”. „Mii de rachete” trase de gruparea Hamas din Fâșia Gaza
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza.

Sirenele de avertizare au răsunat în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a anunțat că se află pe picior de război și mobilizează rezerviști.

Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a șefilor din domeniul securității, în condițiile în care armata israeliană a început să lovească ținte Hamas și este de așteptat ca răspunsul la atac să fie devastator.

Potrivit HotNews, Hezbollah a emis sâmbătă un comunicat în care afirmă că urmărește îndeaproape situația din Gaza și că se află în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene". În comunicat se spune că atacul dinspre Gaza este „un răspuns decisiv la ocupația continuă a Israelului și un mesaj pentru cei care caută o normalizare cu Israelul".

„Suntem în război și vom câștiga”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Inamicul nostru va plăti un preț de un fel pe care nu l-a mai cunoscut până acum”, a declarat Netanyahu într-un discurs video.

Sute de locuitori din nord-estul Fâșiei Gaza și-au părăsit casele sâmbătă dimineața, potrivit unui jurnalist AFP. Bărbați, femei și copii, cu pături și alimente, au fost văzuți părăsindu-și casele și îndreptându-se către interiorul Fâșiei Gaza, în timp ce sute de rachete continuau să fie lansate din acest teritoriu către Israel.

În urma unei reuniuni a cabinetului de securitate de la cartierul general al armatei israeliene din Tel Aviv, ministrul apărării, Yoav Gallant, a avertizat că Hamas „a făcut o greșeală gravă" prin lansarea de rachete în sudul și centrul Israelului. „Statul Israel va câștiga acest război", a adăugat Gallant.

Statul Israel „se confruntă cu un atac terorist de amploare” și va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cetățenii, a reacționat Ambasada Israelului în România.

HotNews a făcut o recapitulare a evenimentelor de astăzi:

Gruparea armată palestiniană Hamas a lansat „Operațiunea Potopul Al Aqsa" împotriva Israelului, cea mai mare ofensivă de acest tip din ultimele decenii. „Al Aqsa” este numele marii moschei din orașul Vechi din Ierusalim, veche de un mileniu.

Atacul a început când Hamas a început să lanseze din Fâșia Gaza ceea ce spune că sunt mii de rachete spre Israel. Au fost raportate mai multe victime.

Radioul militar israelian a transmis că luptători palestinieni din Gaza s-au „infiltrat" în Israel. Imagini apărute online arată bărbați înarmați pe vehicule în interiorul Israelului și alții care intră cu parapante motorizate pe teritoriul israelian, plus încercări de trecere cu bărci, pe cale maritimă.

Există, de asemenea, imagini cu luptători palestinieni care iau ostatici israelieni.

Armata israeliană a îndemnat populația care locuiește în apropierea graniței cu Gaza să rămână în case, iar ministrul israelian al apărării a aprobat mobilizarea rezerviștilor militari.

Comandantul aripii militare a Hamas a făcut apel la grupurile armate din Liban să se alăture luptei împotriva Israelului.

Armata israeliană a declarat că forțele sale operează în interiorul Fâșiei Gaza, dar nu a oferit detalii despre aceasta.

Surse media palestiniene au relatat că mai mulți israelieni au fost luați prizonieri, iar canale Hamas au difuzat o înregistrare video care aparent arată un tanc israelian distrus.

Conflictul început sâmbătă vine la o zi după ce s-au împlinit 50 de ani de la începutul războiului arabo-israelian din octombrie 1973, amintește Al Jazeera.

Războiul a durat doar trei săptămâni, dar a zguduit economia mondială și a culminat cu Acordurile de la Camp David, prin care Egiptul a devenit prima țară arabă care a stabilit legături diplomatice cu Israelul.

Cunoscut de israelieni sub numele de Războiul de Yom Kippur și de arabi sub numele de Războiul din Octombrie, el a început când Egiptul și Siria au lansat un atac pe două fronturi asupra Israelului pentru a-și recâștiga teritoriile pierdute în Războiul de șase zile din 1967, când Israelul a capturat Peninsula Sinai din Egipt și Înălțimile Golan din Siria.

Citit 577 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Octombrie 2023 12:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.