Extrema dreaptă, învingătoare în Olanda

Extrema dreaptă, învingătoare în Olanda
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Partidul Libertăţii (PVV), formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare de miercuri din Olanda, obţinând, conform sondajelor la ieşirea de la urne, 36 din cele 150 de mandate de deputat, informează agenţiile internaţionale de presă.

Pe locul al doilea sunt social-democraţii fostului comisar european Frans Timmermans, care vor avea 25 de parlamentari. VVD, partidul liberal al premierului Mark Rutte, a pierdut zece locuri în parlament şi va mai avea doar 24, iar noul partid de centru NSC va avea probabil 20 de deputaţi.

Rămâne de văzut dacă PVV va reuşi să reunească o coaliţie majoritară în jurul programului său antieuropean, antiislamic şi antimigraţie. În campania electorală, Wilders nu a mai fost la fel de virulent împotriva musulmanilor ca în trecut şi a insistat asupra unor probleme cum ar fi costul vieţii, iar principalele sale propuneri sunt suspendarea dreptului la azil şi un referendum privind apartenenţa Olandei la Uniunea Europeană.

Intenţia partidului este de a relua controalele la frontiere şi de a le interzice accesul celor care încearcă să treacă din ţări vecine considerate "sigure". Imigranţii ilegali ar urma să fie arestaţi şi expulzaţi, iar sirienilor trebuie să li se retragă permisele de azil temporar deoarece "anumite părţi din Siria sunt acum sigure".

Citit 398 ori Ultima modificare Joi, 23 Noiembrie 2023 16:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.