Javier Milei, învestit președinte al Argentinei

Javier Milei, învestit președinte al Argentinei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Zelenski, Orban și ambasadorul lui Putin, la Buenos Aires. Ceremonie

Învestirea economistului Javier Milei ca președinte al Argentinei reprezintă o schimbare bruscă pentru țara sud-americană care caută o soluție radicală pentru cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Javier Milei, în vârstă de 53 de ani, un fost expert TV care a devenit celebru prin tirade pline de insulte adresate rivalilor, Chinei și papei, preia, începând de duminică, funcția de președinte, după victoria sa în alegeri luna trecută. Cu toate acestea, outsiderul cu părul sălbatic marchează un pariu major pentru Argentina: planul său economic de terapie de șoc, care constă în reduceri drastice ale cheltuielilor, a fost bine primit de investitori și ar putea stabiliza economia aflată în dificultate, dar riscă să împingă și mai mulți oameni în dificultate, în condițiile în care peste două cincimi din populație se află deja în sărăcie, scrie News.ro.

Reuters notează că provocările sunt uriașe. Rezervele valutare nete ale Argentinei sunt estimate la 10 miliarde de dolari, inflația anuală este de 143% și este în creștere, iar recesiunea este la tot pasul. Argentina a trecut prin cicluri de creștere și descreștere timp de decenii, iar tipărirea de bani pentru a finanța deficite regulate a alimentat inflația și a slăbit pesoul. Situația s-a agravat în ultimii ani, pe măsură ce rezervele s-au diminuat, iar o secetă majoră la începutul acestui an a afectat principalele culturi, soia și porumb.

Milei este așteptat ca marți sau miercuri să prezinte un plan economic mai detaliat, au declarat pentru Reuters surse din echipa sa.

Ţara producătoare de cereale trebuie să reînnoiască un program de împrumut de 44 de miliarde de dolari cu FMI, în timp ce Milei trebuie să navigheze în relaţiile cu importanții parteneri comerciali, China şi Brazilia, pe care i-a criticat în timpul campaniei. Milei va prelua funcţia nepopularului preşedinte de centru-stânga, Alberto Fernandez, dar va trebui să negocieze cu rivalii, deoarece coaliţia sa libertariană are doar un bloc mic în Congres.

La ceremonia de învestire și-au anunțat participarea, printre alții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orban. Rusia, de asemenea, a anunțat prezența ambasadorului său la Buenos Aires, Dmitri Feoktistov. Și-au mai anunţat prezenţa Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și preşedinții din Paraguay, Uruguay și Chile, fostul lider brazilian de dreapta Jair Bolsonaro, la fel ca și o delegație americană.

Citit 464 ori Ultima modificare Duminică, 10 Decembrie 2023 16:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.