Balenele, drepturi juridice egale cu oamenii

Balenele, drepturi juridice egale cu oamenii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Regele populaţiei maori din Noua Zeelandă - o ţară care a recunoscut un fluviu ca fiind o entitate vie - a cerut joi ca balenele să beneficieze de drepturi juridice asemănătoare celor deţinute de oameni, pentru a proteja aceste specii marine vulnerabile, informează AFP.

Regele Kiingi Tuheitia Pootatau te Wherowhero al VII-lea a lansat un apel pentru ca acestor vieţuitoare să le fie recunoscut dreptul de a trăi într-un mediu sănătos, astfel încât populaţiile lor să poată fi restabilite. "Cântul strămoşilor noştri a slăbit în intensitate şi habitatul lor este ameninţat, acesta este motivul pentru care noi trebuie să acţionăm acum", a declarat regele Tuheitia, într-un comunicat.

În 2017, Noua Zeelandă a acordat o personalitate juridică muntelui Taranaki şi fluviului Whanganui, considerate de populaţia maori ca fiind strămoşii lor şi care au pentru aceşti oameni o importanţă spirituală deosebită. De atunci, acest statut a fost invocat pentru a încetini sau a anula mai multe proiecte de dezvoltare şi pentru a le impune promotorilor lor o procedură de consultare cu populaţiile locale.

Citit 254 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2024 16:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.