SUA și Europa, mai puternice în cadrul Alianței Nord-Atlantice

SUA și Europa, mai puternice în cadrul Alianței Nord-Atlantice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, la Bruxelles, că Statele Unite şi Europa sunt mai puternice şi mai în siguranţă împreună în cadrul Alianţei Atlantice, care marchează la 4 aprilie cea de-a 75-a aniversare.

''Nu cred doar în America. Aşa cum nu cred nici doar în Europa. Cred în Statele Unite şi Europa împreună în NATO, pentru că împreună suntem mai puternici şi mai în siguranţă'', a declarat Stoltenberg, într-un discurs rostit în cadrul ceremoniei aniversare, în faţa miniştrilor de Externe ai celor 32 de aliaţi.

Politicianul norvegian a subliniat că Europa are nevoie de Statele Unite pentru securitatea sa şi că o împărţire echitabilă a sarcinilor este esenţială. În acest context, el a precizat că aliaţii europeni investesc mult mai mult în apărare şi că, până în acest an, majoritatea vor atinge pragul de 2 la sută din PIB pentru cheltuielile militare, conform site-ului NATO.

În acelaşi timp, însă, Stoltenberg a subliniat că şi America de Nord are nevoie de Europa. Aliaţii europeni oferă forţe militare de talie mondială, vaste reţele de informaţii şi o influenţă diplomatică unică, multiplicând puterea Americii, a argumentat el, adăugând că, prin intermediul NATO, Statele Unite au mai mulţi prieteni şi mai mulţi aliaţi decât orice altă mare putere.

În faţa documentului original al Tratatului de la Washington, semnat pe 4 aprilie 1949 de către cei 12 membri fondatori şi care a traversat pentru prima dată Atlanticul pentru a fi expus la sediul organizaţiei de la Bruxelles, Stoltenberg a declarat că NATO a împlinit 75 de ani mai mare, mai puternică şi mai unită ca oricând. ''Avem marele privilegiu de a avea în faţa noastră tratatul fondator. Este Tratatul de la Washington, originalul, şi îmi place. Nu în ultimul rând pentru că este foarte scurt, doar 14 paragrafe pe câteva pagini. Niciodată un singur document cu atât de puţine cuvinte nu a însemnat atât de mult. Atât de multă securitate, atât de multă prosperitate şi atât de multă pace, toate datorită promisiunii solemne de a fi uniţi şi de a ne proteja reciproc, aşa cum am făcut-o timp de 75 de ani'', a spus Stoltenberg.

”Alianţa născută în 1949, cea mai puternică, mai durabilă şi mai de succes din istorie, a menţinut în siguranţă popoarele noastre pe parcursul anilor lungi ai Războiului Rece. De la podul aerian din Berlin şi criza rachetelor din Cuba, până la căderea zidului Berlinului”, a  mai amintit şeful NATO.

''La început am avut 12 membri. Astăzi suntem 32. Deci facem ceva bine. Ajutăm la răspândirea păcii, democraţiei şi prosperităţii în întreaga Europă. Iar astăzi avem, de asemenea, aniversări importante pentru mulţi dintre membrii noştri'', a spus el. Printre aceştia, România, care sărbătoreşte două decenii de apartenenţă la NATO.

Ceremonia aniversară pentru marcarea a 75 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice s-a desfăşurat în piaţa centrală a noului sediu al Alianţei şi a fost precedată de o depunere de coroane în memoria celor căzuţi în misiuni NATO, relatează EFE.

Citit 231 ori Ultima modificare Joi, 04 Aprilie 2024 16:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.